header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Хоће ли отворити други фронт: Израел је започео рат са Хезболахом, стављајући Иран пред тежак избор
Хоће ли отворити други фронт: Израел је започео рат са Хезболахом, стављајући Иран пред тежак избор Штампај Е-пошта
четвртак, 26 септембар 2024

         На слици: колоне возила људи који беже из Либана

         Како смо писали, игра „црвених линија“ од стране Ирана и самог Хезболаха довела је само до једног – Израел и Запад у целини су се уверили да могу да их бију. Није могло бити другачије. Када су ваши генерали убијени, онда председник умире под веома мистериозним околностима, онда ваши савезници - гости су убијени, ваша дипломатска представништва су бомбардована, а као одговор чујете само претње, чекајте - тада ће летети пројектили и доћи ће тенкови (све што је редакција „Каћуш“ овде написала за Иран, важи и за Русију. Но, они то не смеју да кажу, јер би одмах били ухапшени под оптужбом за издају – нап. „Борба за веру“).

Било какви аргументи о „Ирану не треба рат“ више не функционишу – потребан је Израелу, потребан је Британији да би потиснула Персијанце, уступајући место Турцима, потребан је делу америчке елите, што значи да ће бити, и ова ситуација ће бити по њиховим правилима. Као што је то било код нас са Минским споразумима и Нормандијским форматом.

Сада је почело. Стотине израелских авиона напало је 1.600 циљева Хезболаха у јужном Либану за 24 сата, користећи МЛРС и артиљерију, назвавши то „превентивном офанзивном операцијом“ по принципу кажњавања несавршену инвазију.

„Превентивно значи да смо били уморни од чекања да Хезболах започне рат против Израела и сами смо га започели када је рат преко потребан“, како је тачно приметио Олег Царев (хттпс://т.ме). /олегтсаров/16769) .

Број жртава израелскиих бомбардовања у Либану порастао је на 492 од почетка понедељка. Међу погинулима је 35 деце и 58 жена, саопштило је Министарство здравља. Још 1.645 људи је повређено, саопштило је одељење. На снимку се наводно види како саобраћајне гужве напуштају јужне регионе Либана, људи беже у проблематичну Сирију, бежећи (хттпс://т.ме/абсатзмедиа/105900хттпс://т.ме/абсатзмедиа/105900) од смрти.

Помоћ стиже. Сједињене Државе шаљу додатне трупе на Блиски исток због растућих тензија у региону. Пентагон је ово известио. Колико ће трупа бити прераспоређено и који ће им бити задаци, није прецизирано.

Сада је тешко рећи колико ће дуго Либан и Хезболах моћи да издрже сами, без помоћи Ирана, али је јасно да сами „неће моћи да се извуку“. Да, шест месеци, до годину дана, али силе су превише различите. А поред јеменских Хута, који су далеко, и делова сиријских и ирачких милиција, са којима су се борили против терориста, помоћ нема где да очекују. Иран не жели да дестабилизује ситуацију на Блиском истоку, рекао је председник Масуд Пезешкијан.

Разлози су јасни – Сједињене државе и Европа, па и Кина, врше притисак на њега, покушавајући да га спрече да отворено или прикривено уђе у рат. Они прете новим санкцијама и ваздушним ударима, а маме их „новим изгледима“, узимајући у обзир чињеницу да се нови лидер сматра, иако делимично, прозападним.

Али ако он подлегне и не отвори „други фронт“ против Запада на Блиском истоку, мобилишући цео „појас отпора“, онда ћемо врло брзо, а догађаји се сада убрзано развијају, видети не само пад ове регионалне државе, већ и њен колапс.

Прво, нико неће укинути никакве санкције - шаргарепа треба да виси испред магарца, а не да му падне у уста. Друго, падом ауторитета у региону, власти ће изгубити ауторитет унутар, пре свега код КСИР-а, а то је бременито дестабилизацијом система. Треће, Британија и Турска, а са њима и Израел и Сједињене Државе, активирају све националне мањине, од Азербејџанаца до Курда, стварајући тако „савршену олују“.

За Кину овде неће бити великог проблема – она има сасвим нормалне односе са Турском да размени Иран за њих и мало је вероватно да ће се активно мешати, за Русију је то веома лоше, али ми сада имамо премало утицаја у Закавказју.

Једина опција да се спречи такав сценарио је да се ризикује и започне рат. Можете изгубити у томе и завршити с колапсом и девастацијом, али ће постојати шанса. У супротном, Иран ће ипак завршити ратом, колапсом и пустошењем, али готово да неће бити шансе да из њега изађе неповређен.

Превод: "Борба за веру"

Извор: https://t.me/riakatysha/34843

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 26 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.