header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Бугарска политичарка: Награђивање поглавара Фанара од стране Синода БПЦ је скандал
Бугарска политичарка: Награђивање поглавара Фанара од стране Синода БПЦ је скандал Штампај Е-пошта
понедељак, 30 септембар 2024

 Румјана Ченалова је рекла да патријарх Вартоломеј заслужује критику

Одликовање цариградског патријарха Вартоломеја највишом наградом Бугарске православне цркве – Орденом Светог Јована Рилског – изазвало је оштре критике судије и политичарке Румјане Ченалове, преноси Гласове. Ченалова је рекла да је ова одлука Светог синода БПЦ „скандалозна“ и да је у супротности са поступцима самог патријарха коју је „тешко оправдати“.

Према њеним речима, Вартоломеј је одмах након превазилажења раскола у Бугарској православној цркви учинио низ акција које заслужују критику. Она је посебно указала на његову посвећеност екуменизму и глобализму, истичући да патријарх има „блиске и дубоке везе са радикалним глобалистима и либералима“ попут Ненси Пелоси, Џоа Бајдена и Хилари Клинтон.

Ченалова је такође изразила сумњу у легитимност Вартоломејевих тежњи за приматом међу православним црквама. Она је истакла да по православним канонима патријарх Цариградске цркве треба да буде „први међу једнакима“, што је почасна титула, али не подразумева супериорност у власти. „Оно што Вартоломеј ради и његова тврдња о вођству у православном свету противречи се самом духу канонског права“, додала је она.

Адвокатица је критиковала и учешће патријарха на такозваном Критском сабору 2016. године, где се расправљало о питањима толеранције према истополним браковима и хомосексуалности. Ченалова је истакла да овакви разговори у контексту православне вере „изазивају дубоку збуњеност“ и да су у супротности са традиционалним вредностима.

Сумирајући, Румјана Ченалова је истакла да је одликовање патријарха Вартоломеја од стране Бугарске православне цркве „лицемерје“. Она је изнела мишљење да је Вартоломејово деловање на међународној арени у супротности са вредностима и интересима православног света, а његово додељивање орденом Светог Јована Рилског више личи на „јасан политички корак“ него на црквено признање његове заслуге.

„Морамо схватити да његова награда није само церемонија. То је сигнал да се у нашим црквеним и политичким круговима одвијају озбиљни процеси који изазивају забринутост верника и родољуба“, закључила је она.

Превод: "Борба за веру"

Извор: "СПЖ"

 

 

 

 

 
Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.