header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Синод одлучио: владика Артемије боравиће у мн. Шишатовац Штампај Е-пошта
петак, 21 мај 2010

Теодосије могући наследник Артемија

 Нови администратор Епархије рашко-призренске, митрополит Амфилохије, према најавама, већ сутра би могао служити литургију у Грачаници

„Косово је велика рана наше цркве, а велика је рана и то што се десило владици Артемију“, рекао је нови администратор Епархије рашко-призренске, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, на представљању својих сабраних дела у четвртак увече.

Митрополит, кога је Свети архијерејски Синод СПЦ изабрао да на месту администратора Епархије рашко-призренске замени владику Атанасија (Јевтића), додао је и да ће преузети бригу да помогне монаштву и народу који тамо страдају. Незванично, митрополит Амфилохије прву литургију у епархији чији је нови администратор могао би да служи већ сутра у Грачаници на празник Свете тројице. Уобичајено је да епархијом администрира архијереј неке од суседних епархија, као што је овде случај. Уз то, митрополит црногорско-приморски носи и титулу егзарх пећког трона.

Ипак, после седнице Синода могле су се чути приче да се митрополит Амфилохије није олако прихватио нове дужности, као и да је било предлога да улогу администратора преузме патријарх Иринеј, који је, додуше, већ администратор Епархије нишке на чијем је челу био до избора за поглавара СПЦ. Администратор ће управљати Епархијом рашко-призренском до избора новог архијереја, кога би, према најавама, Свети архијерејски сабор требало да бира на јесењем заседању. Тако ће новог епископа гласањем бирати све владике СПЦ, али у јавности се већ могло чути да се на последњем заседању највишег црквеног тела, које је завршено 5. маја, размишљало и о подели епархије. Према тим наводима, Епархија рашко-призренска била би подељена на рашку, на чије чело би дошао игуман манастира Студеница Тихон, и призренску, којом би управљао викарни епископ липљански Теодосије.

Синод је донео одлуку и у којем ће манастиру убудуће боравити умировљени епископ рашко-призренски Артемије. Како је за „Политику“ потврђено у црквеним круговима, за то је изабран манастир Шишатовац. Владика Артемије, како сазнајемо, није добио управу над фрушкогорском светињом. У Шишатовцу, који су подигли жички монаси 1520. године, стално борави само један монах. Манастир је готово потпуно срушен за време Другог светског рата, а данас има обновљену велику цркву и конак.

Незванична информација да ће епископ средњоевропски Константин ускоро бити смењен због, како се наводи, бројних неправилности у Берлину, јуче се није могла проверити ни у Патријаршији, али ни у Епархији средњоевропској, будући да је надлежни архијереј био недоступан. Према поменутим наводима, епископа Константина би на месту владике средњоевропског могао да замени владика аустралијско-новозеландски Иринеј, а слична истрага попут оне која се води у Епархији рашко-призренској због финансијских неправилности могла би да почне и у овој епархији.

Ј. Чалија

[објављено: 22.05.2010.]

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Teodosije-moguci-vladika-na-Kosmetu.sr.html

 

+++

 ОДЛУКА СВ. АРХ. СИНОДА

 21. мај 2010.

Патријарх замољен да привремено преузме старање над ЦО у Берлину

(ХИЛДЕСХАЈМ-ХИМЕЛСТИР) Након разматрања стања у Црквеној општини у Берлину, где је већ скоро годину дана нарушен црквени ред и поредак, Св. Архијерејски Синод СПЦ одлучио је да умоли Њ.С. Патријарха српског Г. Иринеја да привремено преузме старање над овом Црквеном општином. У вези са овим проблемом Епархијски архијереј, Њ.П. Епископ средњоевропски Г. Константин, позван је на седницу Св. Архијерејског Синода 10. јуна ове године.

Информативна служба

Српске православне епархије срењоевропске

Serbische Orthodoxe Diözese für Mitteleuropa

http://www.serb-kirche.at/index.php?option=com_content&task=view&id=1124&Itemid=1

Последњи пут ажурирано ( петак, 21 мај 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.