header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Анти-Артемије медијска кампања Штампај Е-пошта
уторак, 08 јун 2010

Анти-Артемије медијска кампања

 Сведоци смо да је задњих месеци покренута невиђена кампања против владике Артемија.  Многи медији, телевизије, радио станице, новине и интернет сајтови удружили су се и свакодневно штанцују нове неистине, не би ли што више укаљали углед владике Артемија.  Њихово деловање се своди на оне свима добро познате речи "стотину пута поновљена лаж постаје истина". И, наравно, због тих силних медијских манипулација, обичан (неупућени) народ мисли да је све то истина.

Када се сложе све те коцкице (информације) које нам свакодневно пласирају, види се крајњи производ и правац у ком та кампања иде, а крајњи производ је (или треба да буде), по њима, да је "вл. Артемије крив за сва зла на овоме свету па и за немире на Тајланду".   Најчуднија чињеница од које треба почети је да је он осуђен пре икаквог суђења. Помињани су разни докази (писани) а од тих доказа сада нема ни трага ни гласа.  Зато је логично закључити да тих доказа и нема, јер да има одавно би били дати на увид целокупној јавности, зато што би то ишло у корист онима који га терете за разна "злодела".

Неки кажу доказе је украо о. Симеон Виловски!?  Па на основу чега је онда осуђен вл. Артемије ако су докази украдени!?    

Медији су увек највише радили за оне од којих имају највећи интерес. А овима од којих медији имају највећи интерес, Владика Артемије смета због много чега, а најглавнији разлози су: његова борба за очување Косова, брига за свој народ, његово подношење тужбе у Стразбуру против западних земаља, чланица НАТО, одговорних за рушење светиња на Косову, несарадња са косовским властима и недавање благослова за посету Џозефа Бајдена (потпредседника САД)  Дечанима.

И после свега овога, најпре су тактички пуштане у јавност приче да је еп. Артемије "ментално оболео", па не зна шта ради, или да га је о. Симеон Виловски омађијао!?  И уместо да надлежни званично поднесу тужбу с пуним правом против земаља НАТО-а, они чак и еп. Артемију бране право да то учини.

Погледајмо сада неке "бомбастичне" цитате из медија, да би што лакше схватили њихов начин рада и манипулисања.

Артемије насиљем покушава да задржи епархију

Владика Артемије и група од двадесетак монаха су у расколу са Српском православном црквом. Не само што нису испоштовали одлуке црквене владе и патријарха Иринеја о постављању привремене управе у епархију, већ су јуче на Сретење изазвали тучу у порти манастира Грачаница.

Ово није потребно додатно коментарисати.... "Вл. Артемије у расколу са СПЦ"!?

Погледајмо сада наслове из новина Блиц:

Odbegli monasi pozvani da se vrate | 07.06.2010.

Odbegli monasi šetaju po etnoselu | 05.06.2010.

Odbegli monasi idu kod grešnog Miloja | 04.06.2010.

Monasi napuštaju manastire protivno crkvenim zakonima |02.06.2010.

Artemije ide u manastir Šišatovac u Eparhiji sremskoj | 21.05.2010.

Sinod razrešio dužnosti episkopa Atanasija | 20.05.2010.

Sabor SPC raspravlja o odgovornosti Artemija | 03.05.2010.

Sabor SPC kanonizovao nove svetitelje | 30.04.2010.

Vladike ne spore izveštaj o Artemiju | 30.04.2010.

Vladika Artemije vlasnik privatnog računa | 23.04.2010.

Artemije kritikuje Tadića zbog posete Visokim Dečanima  | 12.01.2010.  <<<  

Vladike strahuju da prime Artemija  | 08.05.2010.  

Lažni potpisi na peticiji grupe monaha za odbranu vladike Artemija  |

Artemije se brani napadima na patrijarha 20.04.2010.

Uzimali stotine hiljada evra iz Fonda za obnovu crkava  | 26.02.2010.  

Као што сам већ рекао, прича се прича а од доказа ни трага ни гласа!  Ово јесу наслови из „Блица“, али идентични текстови се налазе у многим другим новинама и објављивани су и на телевизијама.

Погледајмо мало Пресс новине:

Artemije smenjen - pripremao raskol u SPC!

Feljton Pressa: Batinaš iz Crne Reke savetnik Artemija!

Trošenje para crkve i naroda

Zaboravio Srbe sa Kosova

Још чуднија ствар у целој овој причи је то да се Синод или Сабор СПЦ ни једном нису огласили поводом ових писања, већ прећутно одобравају све то  (можда се чак и подстиче на такво писање, али време ће показати).  

Да би једна кампања била потпуна, она мора обухватати сва средства јавног информисања па и интернет.  За интернет су се побринули многи званични - незванични православни сајтови као и онлајн новине.  

Погледајмо мало шта се пише на неким сајтовима који су под благословом неких владика, на којима пишу многобројни свештеници и теолози.

Поједини српски монаси данас су постали срамота и ругло монаштва, сматрају да је манастирска имовина у ствари њихова лична, што је православљу непознато.

Братац, бити монах значи немати ништа своје осим молитве и љубави према Богу и ближњима, ако теби требају Ауди и BMW џип да би био квалитетан монах, боље онда скини поштено мантију.

Само што се такви боје свијета, јер онда неће бити лагодности, бесплатне вечере и скупих аутомобила,
будући да не падају с неба као у манастиру, него морају да се зараде,
а онда кад будеш рмбачио као и сваки прави Србин од јутра до мрака само да би прехранио породицу неће ти вјероватно више падати на памет идиотарије, свађе, гордост, пркос, непослушање, расколи и сл.

Незреле личности у сваком смислу, неформирани и као монаси и као личности, ако толико желе нек иду с милим Богом, али ако одбију послушање Сабору - онда прво бријање и мантије о клин. Ако си толико неодговоран да ти је властити инат и сујета важнији од спрског народа на Косову који се пати и нема шта да једе, онда је била велика грешка уопште држати такве, тачније уопште их примати у манастире.

Овако смо добили неке размажене кретене који живе лагодно о терету Цркве не старајући се о косовској сиротињи, и још поврх свега умјесто да воде рат са шиптарима, они ратују са Патријархом, Сабором, Синодом, желећи да изазову рат и раскол у Српској Православној Цркви.

Незрелост и сујета.

Ово је био један коментар на "Црноречки монаси напуштају манастир".

Оштар  коментар једног учесника једног форума са намером да се у обичном читаоцу изазове гађење према Црноречким монасима.  Овакви и њему слични даноноћно раде на распиривању ове ситуације истим методама као што раде и медији.  Наравно, као што свака представа мора имати публику која аплаудира, тако је и на том форуму и на многим другим који опонашају медије.  У овом коментару видимо праву слику ове кампање, зато је тај коментар и издвојен између многих других. Запитајмо се да ли је нормално да један православни верник, који највероватније никад није ни упознао те монахе, да их назива кретенима који лагодно живе и да им он пресуђује и прича да треба да скину мантију и окаче о клин!?  Од оваквих треба бежати, јер лепо пише по плодовима њиховим познаћете их.  У цитираном коментару као најјачи аргумент се спомиње њихова непослушност СПЦ.

Монах као монах даје завет Богу, а с обзиром да им је еп. Артемије духовни отац, који је осуђен без доказа и протеран из ЕРП, овакав исход напуштања манастира као знак протеста се и могао очекивати и сматрам да је могло бити само тако и никако другачије.

Опет још једна непроверена вест у тексту, а то је да су монаси однели са собом манастирску имовину.  Каквим доказима се потврђује та вест?  Колико видимо нема доказа, него само још једна "бомбастична вест" да би се у читаоцу изазвало гађење према овим монасима.

И опет се на много места спомиње раскол, а тај раскол спомињу само ови што осуђују вл. Артемија као да исти и прижељкују не би ли несметано могли да наставе са својим "послом".  

Наредна вест је да су монаси после одласка из манастира одсели у кући чачанског привредника Милоја Стевановића и као што се и дало очекивати, и он је постао мета напада многих медија и сајтова на најгнуснији могући начин истим методама као што се напада вл. Артемије, монаси и многи други.

Према провереним информацијама протосинђел Николај са делом црноречког братства прешао је да живи у "етно-селo" у Лозници код Чачка, које припада контроверзном чачанском бизнисмену Милоју Стевановићу, познатијем на антицрквеним форумима и међу псевдозилотским круговима као "Грешни Милоје". Како пише у његовој "биографији" на једном од антицрквених сајтова "Стевановић се професионално бавио пословима општинског правобраниоца, директора предузећа, пословима банкарства... Сада је предузетник, има фирму која броји стотинак радника, а осим тога развио је мрежу коопераната у којој је запослено неколико стотина људи."

"Грешни Милоје", раније активни члан комунистичке партије, а након "обраћења" још активнији верски-фундаменталиста, како је сам изјавио медијма, уступио је неколико хектара земље и објекте у свом етно-селу Лозница код Чачка одбеглим Црноречанима, који ће од сада тамо живети мимо сваког црквеног поретка и без благослова надлежног Епископа Жичког. Иначе, Ставановић је познат црквеној јавности као један од организатора нереда у цркви у Душковцима у јуну 2008. год. када је Епископ Жички Г. Хризостом нападнут и вређан од стране псевдозилота, али и по својој невладиној парацрквеној организацији "Законоправило" која упорно ради на подривању црквеног поретка, под видом "одбране Православља", посебно на простору Жичке Епархије (види текст у Православљу бр.991 "Истином на лаж")

У овом тексту се највише ставља акценат како је он био члан ком. партије, па као верник стварно морам да се запитам да ли писац овог текста има дар прозорљивости па да зна да ли се Милоје покајао или није!?  Каквим судом судите, онаквим ће вам се и судити!

Као што и видимо из приложеног, свако ко воли и поштује вл. Артемија бива систематски ЛИКВИДИРАН и нападан од стране већине медија, а с обзиром да смо још у време Слободана Милошевића научили да не треба веровати медијима, истина је увек у супротном правцу од онога што нам медији пласирају.  

Покушаћу сада да одговорим на питање зашто владика Артемије смета многобројним владикама.

Све је почело од појављивања нових трендова у СПЦ.

Мењање Литургије, екуменизам, додворавање римокатолицима и онда, одједном, ти исти римокатолици који су до јуче били јеретици постадоше легални хришћани који имају само "пар разлика" у односу на Православље, али се, добож, ужурбано ради на томе да се те разлике премосте да би дошло временом до сједињења. И тако је СПЦ постала сестринска црква РКЦ а њих две заједно чине као некакву пуноћу!?

Опет као верник морам да се запитам зар нисмо ми једна Света Саборна и Апостолска Црква?  Јесмо, али то изгледа не мисле све владике већ и даље воде некакве узалудне еку разговоре са РКЦ да би се тобоже премостиле некакве разлике.  Није џаба речено „Латини су старе варалице“, јер све ће они урадити само да се папа призна.  Уосталом, читајмо шта кажу Св. Оци о римокатолицима па ће нам онда бити лако просудити коме ћемо пре веровати, свецима или неким клирицима са помало чудним учењима.

Против свега овога се бори вл. Артемије и зато је морао бити одстрањен да би неки могли наставити даље са својим послом.

Данас ако имаш другачије мишљење и мислиш да екуменизам и новотарије нису добар пут, одмах многи почињу да те разапињу и називају зурлотом и назадним екстремистом, а понекад и кретеном, као што је у оном коментару један човек назвао монахе из Црне Реке.

Вл. Артемије је духовно чедо св. Аве Јустине и он мисли и дела управо онако како га је св. Јустин и научио, зато вл. Артемије и не одговара многима, што на власти, што у Цркви.

А св. ава Јустин се жестоко борио против екуменизма и ту узалудну работу је називао "Свејерес екуменизма". Зато стојмо чврсто на страни наших Св. Отаца.

Тешко је време дошло, многе лажи и неистине се износе, и зато пазимо на себе. Не судимо, да нам се не суди. Имајмо на уму да се многе лажи данас пласирају, и да је најопаснија она лаж која се меша са истином.

И на крају бих још само рекао како бисмо се требали, по мом мишљењу, владати у садашњој ситуацији:

Ако мислимо да је БРАТ наш погрешио, немојмо га гурати даље у провалију и подсмевати му се, него му помозимо!  Јер то је Православље, а не ово како се код нас данас чини.

Гром

Последњи пут ажурирано ( уторак, 08 јун 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.