header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Владика Теодосије забринут за Дечане Штампај Е-пошта
петак, 13 август 2010

петак, 13. авг 2010, 12:43 -> 13:29

Владика Теодосије забринут за Дечане

          Владика липљански и игуман манастира Високи Дечани, Теодосије, забринут због најаве КФОР-а да ће обезбеђење српских манастира на Косову препустити КПС. Бојим се да је то притисак на Србе да напусте ове просторе, рекао Теодосије.

Због најаве КФОР-а да ће обезбеђење српских манастира на Косову препустити Косовској полицијској служби, владика липљански и игуман манастира Високи Дечани Теодосије изразио је забринутост у изјави за Радио Би-Би-Си.

Владика је рекао да страхује да би у случају да КПС преузме обезбеђење Високих Дечана албански екстремисти могли да упадају у комплекс манастира и да краду и уништавају имовину или нападају монахе.

"Бојим се да је то један тихи притисак да српски живаљ, који је остао после 1999. године, напусти ове просторе", додао је Теодосије у изјави лондонском радију.

Владика је подсетио да је Србима на подручју Новог Брда у последње време украдено више стотина грла стоке, а да косовска полиција "није ништа учинила да то спречи и до сада није открила ниједног починиоца, нити то очито намерава да учини".

Коментаришући шта ће он и монаси у Високим Дечанима учинити ако КФОР ипак обезбеђење манастира препусти косовској полицији, владика је одговорио да ће можда морати да уведу неку врсту ноћних дежурстава, а можда и да направе нове капију и подигну нове зидове око манастира.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић највио је да ће Београд тражити да КФОР и даље обезбеђује макар оне манастире око којих живе Албанци.

Међународне снаге су недавно обезбеђење манастира Грачанице предале косовској полицији, али то није изазвало толику узнемиреност црквених великодостојника јер око Грачанице живе Срби који су и већина у локалној полицији, подсетио је Радио Би-Би-Си.

Ситуација је, међутим, другачија када је реч о манастирима који су окружени албанским становништвом, међу којима су Пећка патријаршија и Високи Дечани, које од 1999. године обезбеђују италијански војници у саставу КФОР-а.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/750668/Vladika+Teodosije+zabrinut+za+De%C4%8Dane.html

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 62 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.