header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Влада Русије издвојила 2 милиона долара на рестаурацију православних светиња на Косову Штампај Е-пошта
петак, 13 август 2010

РПЦ „поздравља и подржава" рестаурацију храмова на Косову

          Руска Православна Црква „поздравља и подржава" одлуку владе Русије о издвајању два милиона долара на рестаурацију православних светиња на Косову - о томе је у интервјуу за наш радио изјавио заменик председника Одељења за спољне црковне везе Московске патријаршије, протојереј Николај Балашов. Да подсетимо да ће та средства бити искориштена за рестаурацију четири важна објекта Српске Православне Цркве у покрајини - манастира Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница и цркве Богородице Љевишке. Говори протојереј Николај Балашов:

Принципијелна одлука о пружању ове помоћи је донесена раније, још за живота Патријарха српског Павла. Онда га је ова вест, коју му је донео руски амбасадор у Београду, веома обрадовала.

Срећни смо да ова помоћ почиње да се остварује. 15.јуна председник руске владе Владимир Путин је потписао одговарајући налог. Рестаурација ће се остварити у сарадњи са УНЕСКО-м и ми се надамо да нећемо чекати дуго на прве практичне радове.

Косово је духовна колевка Србије, место, где се налазе главне светиње Срба. А Пећка Патријаршија је најстарије средиште Српске Православне Цркве, српских патријарха, духовних лидера народа. Тамо ће се 3.октобра одржати свечана интронизација изабраног Патријарха Иринеја, - говори протојереј Николај Балашов.

Одлука Руске Федерације да издвоји средства за рестаурацију православних светиња на Косову Руска Православна Црква, наравно, поздравља и подржава. То је веома важан знак за српски народ, који сведочи, да руска браћа остају са нама у тешкој ситуацији.

Постоји ли вероватноћа да у  тешким политичким условима на Косову нешто или неко поремети ове радове? Питање за нашег саговорника Николаја Балашова.

Ми се надамо да ће то питање бити успешно усаглашено са УНЕСКО-м. На томе сада ради МИП РФ по налогу шефа владе, - говори протојереј Николај Балашов.

Постојали су одређени неспоразуми о томе ко се управо треба бавити рестаурацијом српских православних храмова на Косову, али сада је постигнут консензус руских и српски власти, Српске Православне Цркве и међународних организација. Не сумњамо да ће контрола за рестаурацијом бити у рукама оних који су професионално компетентни у тој области.

Да подсетимо да ће средства из федералног руског буџета предвиђена за рестаурацију православних светиња на Косову бити предата УНЕСКО-у у периоду 2010-2011године.

Пред нашим микрофоном је био заменик председника Одељења за спољне црковне везе Московске патријаршије, протојереј Николај Балашов.

http://serbian.ruvr.ru/2010/08/13/15639204.html

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.