header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Први пут после 88 година одслужена Литургија у мн. Сумела у Турској Штампај Е-пошта
недеља, 15 август 2010
5. 08. 2010. 17:42h | Танјуг| фото: Танјуг

Турска: Литургија дозвољена једном годишње

 Православни хришћани у Турској, присуствовали су данас литургији у византијском манастиру Сумела, првој после 88 година, коју је служио патријарх Вартоломеј Први, пошто су власти одобриле овакву службу једном годишње у оквиру плана о постепеном ублажавању ограничавања верских слобода.

Православни верници из Грчке, Русије, и других земаља допутовали су у манастир изграђен у планини у близини Црног мора, како би присуствовали литургији, пренела је америчка новинска агенција Асошиејтид прес (АП). 

Како је сагласност била позната још пре неколико недеља, данас се око манастира окупило и десетак хиљада потомака понтијских (црноморских) Грка, не верујући да ће икада у животу ово доживети. Њихови преци били су присиљени да пре скоро девет деценија напусте своју постојбину, највећим делом у оквиру "размене становништва".

Турске власти су пре више деценија овај манастир прогласиле за музеј, недозвољавајући богослужење. Недавно писмо турског министра културе патријарху Ватоломеју да једном годишње може да посети и служи у Сумели доприноси да се грчко-турски односи побољшају.

Патријарх Вартоломеј је у оближњи град Трабзон стигао претходног дана. Увече је приредио вечеру - ифтар за трабзонског гувернера, муфтију и друге функционере и великодостојнике и заложио се да хришћани и муслимани живе у миру и међусобном поштовању.

 Током литургије у Сумели, патријарх је пола проповеди одржао на турском.

Турске власти, које покушавају да се приближе Европској унији и испуне европске стандарде, настоје да побољшају однос према етничким и религијским мањинама, иако организације за заштиту људских права сматрају да су измене на овом пољу споре.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/74889/Turska-Liturgija-dozvoljena-jednom-godisnje

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 17 август 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 143 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.