header image
НАСЛОВНА СТРАНА
„Вести онлајн“: Игњатије бечки епископ? Штампај Е-пошта
среда, 01 септембар 2010

Игњатије бечки епископ?

         Мада је још на дугачком штапу евентуална подела православне српске Епархије средњоевропске, односно формирање нове епархије у Аустрији, у добро обавештеним високим круговима Српске православне цркве увелико се помињу имена потенцијалних кандидата за епископски трон у Бечу.

За могућег бечког епископа, у црквеним кулоарима, већ извесно време круже имена владике хвостанског Атанасија Раките, који је тренутно викарни епископ (помоћник) патријарха Иринеја Гавриловића, затим епископа браничевског Игњатија Мидића, а постоји и теза да ће поделом Епархије њен садашњи епископ Константин Ђокић прећи из Немачке у Аустрију.

- Владика Атанасије је у том контексту раније помињан, али то више није актуелно. Наиме, евентуалном поделом средњоевропске епархије на две епископије, од којих би једна обухватала Аустрију и Швајцарску, а друга Немачку, сада је најизвеснији кандидат за столовање у Бечу владика браничевски Игњатије, иначе доктор теологије. Он перфектно говори немачки, својевремено је био ђак у Елангену у Баварској, а данас је ангажован као професор у Бечу. Осим тога, у престоници Аустрије владика Игњатије већ има и кућу на располагању, која је у поседу манастира Свете Петке из његове садашње браничевске епархије - каже извор "Вести" из врха СПЦ.

Уколико би, додаје наш саговорник, "само Аустрија била издвојена у нову епархију, а Швајцарска и Немачка остале у другој, онда није искључено да Константин пређе у Беч, а да Игњатије оде у Немачку".

- Коначну реч, међутим, даће Свети архијерејски сабор, као највише законодавно тело СПЦ, када се и ако се на дневном реду нађе питање поделе и постављања новог епископа са седиштем у Бечу - закључује саговорник "Вести" инсистирајући на анонимности будући да су, како истиче, "у овом тренутку то само хипотетичка питања".

http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Austrija/Vesti/78157/Ignjatije-becki-episkop

Последњи пут ажурирано ( среда, 01 септембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.