header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Папа долази у Загреб да Степинца прогласи свецем
Папа долази у Загреб да Степинца прогласи свецем Штампај Е-пошта
четвртак, 04 новембар 2010

 PRVI POSJET HRVATSKOJ OTKAKO JE RATZINGER POSTAO PAPA

Papa dolazi u Zagreb kardinala Stepinca proglasiti svecem?

Posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj dugo se očekivao, a sada je konačno stigla i potvrda

        Papa Benedikt XVI. dolazi u Hrvatsku sljedeće godine proglasiti blaženog kardinala Alojzija Stepinca svecem Katoličke crkve. Ta informacija već dugo kola crkvenim kuloarima, baš kao što su i do danas neprovjerene najave papina posjeta, a nakon zajedničke objave trojca Josipović-Bozanić-Srakić na Pantovčaku, još je više dobila na važnosti unutar Crkve.

 

– Poznato je da je dokumentacija iz Hrvatske već odavna u Rimu i da se čeka dovršetak procesa kanonizacije, koji bi mogao biti vrlo brzo. Može se pretpostaviti da bi se to moglo dogoditi upravo za papina pohoda – kažu nam naši crkveni izvori.

Vatikan će odrediti datum

Oni nas upozoravaju i na nekoliko važnih protokolarnih činjenica koje govore tome u prilog. Riječ je o neobjavljivanju točna datuma (jer se ne zna kada će kanonizacija biti formalno gotova), zatim o Zagrebu kao jedinoj lokaciji dolaska, premda su bile spominjane još neke lokacije prije nekoliko mjeseci, poput Udbine i Ludbrega.

– Ako ste dobro slušali riječi nadbiskupa Bozanića i Srakića, onda vam je sve jasno – rekli su nam na Kaptolu.

A kardinal Bozanić rekao je kako mu je Sveti Otac pisao da će tom prigodom rado hodočastiti na grob blaženog Alojzija Stepinca i ondje se pomoliti, a mons. Srakić je rekao da je papi poziv bio i upućen u povodu 50. obljetnice smrti kardinala Stepinca i da nas pohodi u Godini obitelji.

– Točan datum još se ne zna, ali bit će to jedan cijeli vikend u prvoj polovici iduće godine. Papa će posjetiti Zagreb i na taj će način posjetiti cijelu Hrvatsku – rekao je kardinal Josip Bozanić, ne otkrivajući više detalja nakon što je predsjednik Josipović rekao kako je stiglo pismo iz Vatikana u kojemu papa potvrđuje dolazak.

– Pohod Svetog Oca nekoj državi i Crkvi uvijek je radosna vijest, osobito za vjernike – rekao je kardinal Bozanić, objasnivši kako će papa doći jedan vikend prigodom Nacionalnog obiteljskog dana, a koji će to biti vikend, odredit će se nakon što iz Vatikana stigne točan datum papina dolaska.

– Dolazak Svetog Oca bit će dodatni poticaj svima nama da ustrajemo u reformama i poruka Europi da Hrvatska jest europska zemlja i da će svojom kulturom, tradicijom, gospodarstvom pridonijeti boljitku u EU – rekao je predsjednik Josipović, zahvalivši Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, koja je uključena u posjet Svetog Oca.

Ohrabrenje za obitelji

– Ako je igdje potrebna reforma i nešto učiniti, onda je to među našim obiteljima, koje nose sve oblike reformi, na svim mogućim područjima, od školskih, ekonomskih i političkih. Sveti Otac dolazi da nas u tome ohrabri, a bit će to prilika da Sveti Otac ohrabri i svećenike i Crkvu u njihovu djelovanju – rekao je mons. Srakić, dodavši da će sigurno dati i podršku hrvatskom narodu, građanima i njegovu vodstvu.

Predsjednik Josipović najavio je i osnivanje zajedničke crkveno-državne komisije koja će pripremati papin posjet Hrvatskoj.

Djevojčica rođena bez kapi krvi – živa

Postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja predao je u siječnju 2008. Kongregaciji za proglašenje blaženih i svetih dokumentaciju o tri čuda koja se pripisuju zagovoru hrvatskog blaženika, a koja su nužna za njegovo proglašenje svecem. Sva tri čuda obavijena su najstrožom tajnom i posjeduju egzaktnu medicinsku dokumentaciju, no za jedno je procurila navodna informacija da je riječ o djevojčici koja je rođena bez ijedne kapi krvi, ali je po zagovoru blaženog kardinala ostala živa. Serioznost postulatora dr. Batelje, dakako, ne dopušta nikakve komentare i nagađanja, baš kao i tijekom cijeloga postupka beatifikacije.

http://www.vecernji.hr/vijesti/papa-dolazi-zagreb-kardinala-stepinca-proglasiti-svecem-clanak-209344

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.