header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Београдски ђаци неће на веронауку!
Београдски ђаци неће на веронауку! Штампај Е-пошта
субота, 04 октобар 2008

ПРЕСС ИСТРАЖУЈЕ: ВЕРОНАУКА ИЛИ ГРАЂАНСКО ВАСПИТАЊЕ?

 БЕОГРАДСКИ ЂАЦИ НЕЋЕ НА ВЕРОНАУКУ!

Image        Ученици у центру Београда углавном бирају грађанско васпитање, а у унутрашњости Србије више воле веронауку

У основним школама у центру Београда дупло више ученика похађа часове грађанског васпитања него веронауке, показује истраживање Пресса! Ситуација у унутрашњости је другачија, па у Новом Саду, Нишу и Чачку „води" веронаука.

___________________________________________________________________

Веронаука води у унутрашњости

Нови Сад

Према подацима Школске управе Министарства просвете, у Новом Саду 10.281 ученик определио се за веронауку, док је њих 5.052 изабрало грађанско васпитање. Како објашњава начелник Школске управе Јован Вукчевић, интересовање за веронауку веће је у приградским насељима, него у самом граду.

Ниш

У основним школама у Нишу, посебно у нижим разредима када о томе још одлучују родитељи, веронаука је више заступљена од грађанског васпитања. Педагог Станла Мецо каже да родитељи децу нижих разреда уписују на веронауку, али, како они постају старији и сами бирају, више их је на часовима грађанског васпитања.

Чачак

У Моравичком округу није забележена тенденција пада процента деце која похађају верску наставу у односу на грађанско васпитање, изјавила је за Пресс начелница Школске управе у Чачку Драгица Симовић. Од 14.700 ђака у основним и средњим школама у Чачку, више од половине похађа верску наставу, односно њих 8.054.

_________________________________________________________________

Према мишљењу саговорника Пресса, одлука који ће изборни предмет похађати ученици основне школе највише зависи од породице и њиховог односа према вери, али и од способности вероучитеља да децу заинтересују за часове верске наставе.

Директор београдске Основне школе „Јован Миодраговић" Радован Тодоровић каже за Пресс да најновији подаци показују да од укупно 3.604 ученика у 16 школа на општини Врачар грађанско васпитање похађа њих 2.112, док су се за веронауку определила свега 1.492 ученика.

У тој школи за веронауку се ове године изјаснило 296 ђака, а за грађанско васпитање чак 571 ученик. Тодоровић наводи да разлоге слабије посећености часова верске наставе треба тражити у чињеници да Патријаршија која шаље вероучитеље није била најбоље припремљена за почетак реализације веронауке у школама.

- Све је на вероучитељима и на њиховој способности да ђаке заинтересују за верску наставу. Верска настава је јако озбиљна ствар, и мислим да се морало пуно боље припремити за то - каже Теодоровић.

Директор београдске ОШ „Скадарлија" у централној градској општини Стари град Анђелко Кунарац каже за Пресс да је код њих ове године оформљено 16 група за грађанско васпитање и само 10 за веронауку.

- У почетку, када су ови предмети уведени у школу, однос је био пола-пола, али сада више ученика бира грађанско васпитање - наводи Кунарац.

Педагог у Основној школи „Скадарлија" Миља Милић каже да је, по њеном мишљењу, веронауци место у цркви и да једино тамо има прави смисао.

Ипак, у београдској Основној школи „Радојка Лакић" за грађанско се определило 113 ђака, а за веронауку њих 197, и то је једна од ретких школа у центру Београда у којој веронаука има малу предност. Директорка ове школе Бранка Максимовић каже да је то заслуга вероучитеља који знају да заинтересују децу за свој предмет.

Вероучитељ Младен Весић, који предаје у школи „Радојка Лакић", каже за Пресс да ипак треба имати на уму да одлука о похађању верске наставе потиче првенствено из породице.

- Од петог разреда на ту одлуку утиче само дете јер у међувремену заволи веронауку. Веронаука може да се провуче кроз све сфере њиховог живота и понуди им одговоре на многа питања. С обзиром на то колики нам је наталитет и колико имамо првака у Београду, задовољан сам бројем деце која похађају веронауку - каже вероучитељ Весић. Једнак број наставника веронауке и грађанског васпитања

Image

Начелница Одељења за стратегију и развој образовања у Министарству просвете Јасмина Ђелић каже за Пресс да не би требало извлачити било какву генерализацију јер подаци о броју ђака који похађају верску наставу и грађанско васпитање варирају из године у годину.

- Најчешће тај однос на нивоу целе Србије варира негде на пола-пола. То се види и по броју наставника из ових предмета који су ангажовани у школама. Веронаука и грађанско васпитање уведени су 2001. као факултативни предмети у школе, да би 2003. системским законом постали обавезни изборни предмети - каже Јасмина Ђелић.

Image

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=48341&sectionId=33
Последњи пут ажурирано ( субота, 04 октобар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 85 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.