header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Вартоломеј прекинуо чин водоосвећења да би саслушао глас мујезина
Вартоломеј прекинуо чин водоосвећења да би саслушао глас мујезина Штампај Е-пошта
понедељак, 10 јануар 2011

 Цариградски патријарх ради езана прекинуо чинодејство 

 

Цариградски патријарх Бартоломеј прекинуо у четвртак чинодејство да би саслушао глас мујезина, што је изазвало незабиљежену пажњу у турским медијима и одобравање тамошње јавности, пренијеле су агенције.

У новокалендарским православним црквама у четвртак је прослављен један од највећих празника - Богојављење.

Цариградски патријарх Бартоломеј, духовни поглавар свјетског православље, служио је свету литургију у катедрали Светога Георгија. Пред подне спустио се на обале Златног рога како би осветио воду и бацио криж у море да би га неко од храбрих младића изнио.

Након почетка водоосвећење, пред пјевање тропара "Када си се ти Кристе крстио у Јордану..." зачуо се глас мујезина с оближње џамије који је, као и увијек, у подне позивао муслимане на молитву.

У томе тренутку патријарх Бартоломеј прекинуо је посвећење, тишина је владала док мујезин није завршио. Иако је било неколико звиждука од присутних, као и повика "хајде, хајде", патријарх је достојанствено слушао мујезина и тек када је он завршио, наставио молитву.

У воде мора скочило је, и поред хладног времена, двадесетак младића, а "побиједио" је Грк из Солуна Димитрије Кутонис, који је са супругом дошао у Цариград да прослави благдан Богојављења, Кристова крштења.

Турски медији су с великим изненађењем извијестили о овом догађају, изражавајући, као никада до сада, поштовање васељенском патријарху Бартоломеју.

(ФЕНА.ба)

http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=10165%3Acarigradski-patrijarh-radi-ezana-prekinuo-inodejstvo&catid=253%3Aaktuelnosti-kat&Itemid=184

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 69 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.