header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Екуменистички скуп у манастиру Бозе у Италији
Екуменистички скуп у манастиру Бозе у Италији Штампај Е-пошта
недеља, 04 септембар 2011

XIX Међународна конференција о православној духовности

Од 7. до 10. септембра у Манастиру Бозе у Италији биће одржана XIX Међународна конференција о православној духовности. Овај догађај сабраће неке од водећих библиста и истакнуте представнике помјесних православних Цркава. Тема сусрета биће суштинско јединство Светог Писма и егзегезе у Духу, Ријечи Божије и духовног живота, у формама и методама различитим на Истоку и Западу, које се, ипак, сусрећу у духовској реалности Светог Писма.

Не претендујући на то да ће исцрпити сво богатство ове традиције, конференција ће се усредсредити на три основне тачке. Прва се тиче Библијске ерминевтике Отаца Цркве. Друга ће се бавити еклисијалном димензијом Ријечи Божије. Разматраће се не само прошле традиције, већ и садашњост разних Цркава, од богослужења до значаја Библије за православно богословље, од односа између историјско-критичке егзегезе и еклисијалног читања Библије до односа између егзегезе и духовног живота. Трећи дио односиће се на реалност присуства Писма у животу вјерних, укључујући свједочанство савременог монаштва. Како Свето Писмо обликује духовни живот? Како оно надахњује личне одлуке и одлуке заједнице? Како Писмо испитује живот? Како живот испитује Писмо?

Међу учесницима биће митрополит Либански Георгије и митрополит Алепа Климент (Антиохијска Патријаршија), епископ Краснослободски Климент и епископ Сендајски Серафим (Московска Патријаршија), архиепископ Перејаславски Александар (Украјинска Православна Црква Московске Патријаршије), епископ Јегарски Порфирије (Српска Православна Црква), епископ Агатоника Борис и епископ Великотарновски Григорије (Бугарска Православна Црква), о. Константин Преда (Румунска Православна Црква), архимандрит Атинагора Фасиоло (Православна Архиепископија Италије и Малте), као и представници Римокатоличке Цркве, Јерменске Апостолске Цркве, Англиканске Цркве, Свјетског Савјета Цркава и других организација.

Значајно за овај сусрет биће и присуство монаштва, како православног из Грчке, Русије и других земаља, тако и представника монаштва других конфесија. Један дио конференције носиће назив Библија у данашњем монашком искуству.

Програм конференције припремио је научни комитет у сарадњи са Православним Црквама.

http://radiosvetigora.wordpress.com/

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.