header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow РЕЧ СВЕТООТАЧКА arrow Ранко Гојковић: Поступак епископа бачког је верски и политички скандал!
Ранко Гојковић: Поступак епископа бачког је верски и политички скандал! Штампај Е-пошта
субота, 15 октобар 2011

 ОДГОВОР ЈЕДНОГ БРАНИТЕЉА ПРАВОСЛАВЉА НА КЛЕВЕТЕ ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ

 Дубоко шокиран приземношћу саопштења Епархије Бачке, молим Вас да објавите ове документе и у оригиналу и преведене на српски језик и ово моје кратко обраћање.

Као што се види из првог документа (прилог  бр.1), Епископ Ставропољски и Невиномијски позивајући се на благослов Патријарха руског Кирила, позива сву сабраћу епископе и козачка удружења да помогну у провођењу поново установљених Крсних ходова са Табинском иконом Пресвете Богородице, када они буду пролазили њиховом територијом.

У другом документу (прилог бр.2) видимо благослов Високопреосвећеног Валентина, Митрополита Оренбуршког и Бузулског за измену графике кретања Крсног хода са Табинском иконом Божије Мајке и њеном посетом Републици Србији.

Имати у виду ове документе и изјавити на званичном сајту СПЦ да козачки поход у Србију са иконом Табинском Мајке Божије “нема никакаве везе са Руском Православном Црквом” представља прави скандал. Ово је скандал раван ономе када је руском амбасадору одузета реч у Београду. Али ако смо од неког политичара и могли очекивати нетрпељивост према руској браћи, како објаснити оволику нетрпељивост једног епископа према једноверној и једнородној браћи. Молим коленопреклоно Патријарха Српског и све благочестиве архијереје српске, да ову добронамерну руску браћу заштите од недоличног напада епископа Бачког и једном зауставе његово рушилачко деловање у СПЦ. Као што се види из ових докумената, руска браћа козаци су добили благослов надлежног владике за поклоничко-молитвено путовање у Србију, али епископ Бачки изгледа да сматра да Руску Православну Цркву чине једино Оделење за спољне везе Московске Патријаршије и “високопречасни протојереј Виталиј Тарасјев” - остале епископе и самог Патријарха Кирила који је благословио Крсне ходове са Табинском иконом Мајке Божије, он не признаје.

Наравно да је брат Константин, руководилац Крсног хода одређен од стране надлежног руског епископа, изјавио да ако се владика противи, они неће одржати Крсни ход. Али чему измишљања да они немају “апсолутно никакве везе са РПЦ” и чему их оптуживати за нецрквену работу, приземне интересе и превару? Обзиром да је и кабинет Председника Русије Димитрија Медведева, то јест Комисије за козаштво Председника Русије, издао дозволу за ово поклоничко путовање свете иконе и руских козака, такође и Министарство иностраних послова Русије је дало своју сагласност за ово поклоничко путовање руских козака, па њихово омаловажавање од стране епископа Бачког поприма и карактер политичког скандала, не само верског.

Уместо да предвођени архијерејима, као што је то био случај у епархији Банатској, дочекамо са љубављу једну велику светињу и са љубављу дочекамо добронамерну браћу, данас је искреном православном вернику до бола непријатно због оваквог маћехинског односа према њима од стране неких појединаца из СПЦ. Такво ниподаштавање према уистину великим молитвеницима и великим патриотама руским и великим пријатељима народа Српског, такво ниподаштавање према једном дивном схимонаху, замонашеном у Оптинској пустињи је скандал. Те дивне козаке који свакодневно са великом љубављу проносе велику светињу и свакодневно јој читају акатист и схимонаха који је прошао кроз подвиг затворништва, оптужити да раде “нецрквене ствари и да се баве обичним преварама у служби промоције и остваривања приземних интереса” је више од скандала. Ти људи су чиста срца кренули у молитвени поход у Србију са жељом да се одуже сенима својих сународника и да молитвено, са својом чудотворном иконом помогну братском народу Српском, а дочекани су блаћењем и омаловажавањем од стране највећих црквених достојанственика СПЦ и то је скандал.

И на крају кључно питање, против чега се овде уистину води борба? Да су руска браћа дошла као обични поклоници, не би било никаквих проблема. Да је сестра Радмила Војновић, која је замолила ову козачку браћу да посете Србију била са њима без чудотворне иконе Мајке Божије, не би био никакав проблем. Али они су у земљу Србију и епархију Бачку дошли са чудотворном иконом која је пројавила многа чудеса, због којих је одобрен непрекидни Крсни ход у Русији са том иконом и настао је велики проблем у Епархији Бачкој. Значи, проблем је у Пресветој Богородици и Њеној чудотворној икони, пред којом су бежали НАТО плаћеници у Абхазији, јер да није Ње, не би било никаквог проблема са доласком руске браће. Велики руски владика Јован Сничев, који је написао акатист за ову икону Табинску Пресвете Богородице, прорекао је да ће цео свет чути за Табинску икону Пресвете Богородице и вероватно је сада захвалан Бачкој епархији на помоћи у остваривању тог пророчанства.

 
Зашто је прогнана из Епархије бачке?
 
Чудотворна икона Пресвете Богородице Табинске

Заиста је жалосно слушати приче о канонском поретку Цркве из епархије у којој католички јеретици улазе у православне олтаре као у своје домове а забрањује се улазак чудотворној ПРАВОСЛАВНОЈ икони у те храмове!

Дакле, сви који слушају глас Истине разумеју да је, када се говори о овом Саопштењу Епархије Бачке, у питању нецрквена работа и обична превара, у служби промоције и остваривања приземних интереса појединаца отпалих од православног духа, што се никако не може довести у везу са одбраном православне вере нити са елементарном црквеношћу.

Пресвета Богородице Табинска, моли Бога за нас!

+++

Прилог бр. 1

 Image

Преосвећеним надлежним архијерејима:

Оренбургшке и Бузулуске,

Чељабинске и Златоустовске,

Јекатеринбургске и Горњотурске,

Курганске и Шадринске,

Тобољске и Тјуманске,

Уфимске и Стерлитамаске,

Самарске и Сизранске,

Астанајске и Алма-Атинске,

Уралске и Гурјевске,

Костанајске епархије,

Војним атаманима Оренбуршког, Волшког, Сибирских војних козачких друштава, врховном атаману, Савезу козака Русије Задрожном П.Ф.:

По благослову Свјатејшег Патријарха Московског и све Русије Кирила, снагама оренбуршких козака обновљен је Крсни ход са Табинском иконом Мајке Божије на Уралу, у Поволожју, у Казахстану, са учешћем козаштва. У вези са тим, молимо Вас да пружите садејство у вези са његовим провођењем (проласком) преко територија Ваших епархија (или војних козачких друштава). Крни ход почиње 24 јула.

За спровођење и координацију делатности Крсног хода, задужен је Организациони комитет на челу са саветником Председника Синодалног комитета за узајамне везе са козаштвом, козачким генералом Глуховским Владимиром Иљичем (тел.89032503480). Руководилац Крсног хода је војни старешина Крилов Константин Вадимович.

Са љубављу у Господу

Председник Синодалног комитета за узајамне везе са козаштвом,

Епископ Ставропољски и Невиномијски

+++

Прилог бр. 2

 Image

МОСКОВСКА ПАТРИЈАРШИЈА – ОРЕНБУРШКА ЕПАРХИЈСКА УПРАВА

10.ОКТОБАР 2011.ГОДИНЕ, 460001 г.Оренбург, пер. Шевченко 4

Бр.244 тел/факс (3532) 77-97-18

НАЧЕЛНИКУ ШТАБА ОРЕНБУРШКОГ ОКРУЖНОГ

КОЗАЧКОГ ДРУШТВА, ВОЈНОМ СТАРЕШИНИ

А. В. ПОКРОВСКОМ

Поштовани Александре Викторовичу,

На вашу молбу о измени графике кретања Крсног хода са Табинском иконом Божије Мајке и њеном посетом Републици Србији, шаљемо Вам одговор Његовог Високопреосвештенства, Високопреосвећеног Валентина, Митрополита Оренбуршког и Бузулуског:

“Бог благословио”

Секретар Епархије Протојереј

Јевгениј Сироткин

Последњи пут ажурирано ( субота, 15 октобар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.