header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow РЕЧ СВЕТООТАЧКА arrow Притисак на свештенство и монаштво које је примило икону Пресвете Богородице Табинске
Притисак на свештенство и монаштво које је примило икону Пресвете Богородице Табинске Штампај Е-пошта
понедељак, 24 октобар 2011

Ранко Гојковић

Одговор модерним иконоборцима

 Пресвета Богородица је својом сузом најбоље одговорила на клевете модерних иконобораца и не бих се обазирао на фарисејско филозофирање да није неких нових момената, непознатих већем делу верујућег народа.

Данас сам од појединих свештеника сазнао да се врши притисак и саслушавање и позив на одговорност свештенства и монаштва које је братски примило руску браћу и чудотворну икону Табинске Мајке Божије. Пошто се да претпоставити из које кухиње то све долази, желео бих да укратко одговорима на саопштење Епархије Бачке.

Ја сам у свом тексту реаговао на неистину изречену у том саопштењу, да руска браћа козаци “немају апсолутно никакве везе са Руском Православном Црквом”, прилажући документе који то демантују, а они ми одговарају фарисејски да то није допис упућен Епархији Бачкој, да нема благослова руског Патријарха на који се тобоже непрестано позивам, да треба да се држим “Вуковог начела” и слично. Што се тиче Вука, то ме не изненађује; да су ме позвали да се држим начела Светог Саве, признајем да бих се пријатно изненадио. Ја се никада нисам позвао на благослов руског Патријарха за овај молитвено-поклонички поход, написао сам да је руски Патријарх благословио обнову Крсног хода у Русији са иконом Табинске Мајке Божије и да су за своје молитвено-поклоничко путовање у Србију, козаци добили одобрење Синодалног комитета за козаштво Московске Патријаршије. Написао сам и да су добили одобрење из канцеларије Председника Русије и да су добили благослов свог надлежног архијереја, што сам и доказао. Због ових чињеница које сам изнео, писац саопштења ме назва ни мање ни више него “рушитељем светог јединства Цркве Божије”. Ово свакако боли, али теши ме да ће суд о томе ипак дати Свемилостиви Господ, а никако потписници срамног документа из Равене или писац (писци) оваквих саопштења. Ништа ново за две хиљаде година хришћанства, може да се промени форма, али садржина фарисејства је увек иста

Зато понављам - написати на званичном сајту СПЦ да су козаци самозванци и да немају “апсолутно никакве везе са РПЦ” јесте и политички и верски скандал који штети угледу СПЦ.

Уредништво “Борбе за веру” је указало на суштину проблема: „Нису у питању ни 'извесна Радмила Војновић', ни руски козаци, ни Ранко Гојковић, ни канони, - у питању је чудотворна икона Пресвете Богородице Табинске! Њој је забрањено да уђе у храмове Епархије бачке!”

Да ли писац саопштења Епархије Бачке омаловажава руску једноверну и једнородну браћу показује кованица “…крсни поход” у (на) Србију”. Препуштам читаоцима да оцене да ли је омаловажавање или није, исмевати се са Крсним ходом руских козака и назвати њихово молитвено-поклоничко путовање “Крсним походом у (на) Србију”. Из саопштења Епархије бачке, неупућен читалац би могао закључити да су ови молитвеници који свакодневно читају акатист пред чудотворном иконом Табинске Мајке Божије, малтене започели крсташки рат.

То да је владика близак са духовним наслеђем духовног оца свих екумениста на планети, Александра Шмемана и његових духовних чеда са Института Светог Сергија у Паризу, било ми је добро познато и пре овог саопштења. Као што ми је позната и блискост владике са оним делом (на срећу ипак само делом) Руске Православне Цркве, који је недавно здушно аплаудирао подизању споменика папи Јовану Павлу II у Москви. Уистину би се о томе могло још много тога рећи, али и ово је довољно онима који имају уши да чују. O томе сведоче и покушаји да се ова козачка браћа у Русији прикажу као некакви расколници, па из “шмемановских” кругова у РПЦ стижу вести да су козаци са Табинском иконом Пресвете Богородице кренули у обилазак расколника у Србији! Није тешко претпоставити из које кухиње стижу овакве гласине.

“Добар човек из добре ризнице срца свог износи добро, а зао човек из зле ризнице срца свог износи зло, јер уста његова говоре од сувишка срца” – каже нам свети апостол Лука (Лука 6, 45). На срећу, реке верујућих људи у Србији нису видели у светлости таму и похрлили су на поклоњење чудотворној икони Табинске Мајке Божије и тамо добили велику благодат и утеху.

И још једна импресија: да није потписа испод ових саопштења, неупућени читалац би могао помислити да то писање стиже из неке западне полицијске станице а не из канцеларије православног епископа. Погледајте ове бисерне кованице (подвлачење Р.Г.): ”…Допис високопречасног протојереја…”, “…није могуће да њихова група спроведе свој наум…”, “…извесна госпођа Радмила Војновић…”, “Зато ова група са собом не доноси ништа спектакуларно нити заслужује било какав посебан третман…”.

Крајње је време да Свети Синод и благочестиви архијереји СПЦ обрате пажњу на то каква саопштења се постављају на званични сајт СПЦ.

Пресвета Богородице Табинска, моли Бога за нас!

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 24 октобар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.