header image
Архимандрит Данило Петровић: Обузима ме свештени трепет јер говорим у катедрали Срца Исусовог Штампај Е-пошта
субота, 21 јануар 2012
 EKUMENSKO BOGOSLUŽJE U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

          Sarajevo, (IKA/KTA) - U organizaciji Vijeće za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održano je 18. siječnja, prvog dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu ekumensko bogoslužje Riječi. Bogoslužje je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Alessandrom D'Erricom i pomoćnim biskupom Perom Sudarom, a sudjelovalo je izaslanstvo Dabrobosanske metropolije SPC na čelu s metropolitovim izaslanikom arhimandritom Danilom Pavlovićem, igumanom manastira Žitomislići kod Mostara.
      
        Na ekumenskom susretu okupile su se brojne redovnice iz raznih družbi, bogoslovi Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa sa svojim poglavarima te veći broj katoličkih i pravoslavnih vjernika. Kardinal Puljić pozdravio je i skupinu svećenika Zagrebačke nadbiskupije u posjetu Sarajevu, na čelu s rektorom Hrvatskoga nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Zlatkom Korenom.
 
        Član Vijeća i biskupski vikar za ekumenizam Vrhbosanske nadbiskupije mons. dr. Mato Zovkić u uvodu je istaknuo geslo ovogodišnje Molitvene osmine: "Svi ćemo se izmijeniti pobjedom Gospodina našeg Isusa Krista", napomenuvši da je građu za Molitvenu osminu pripremila radna skupina sastavljena od predstavnika Rimokatoličke, Pravoslavne te starokatoličkih i protestantskih Crkava aktivnih u Poljskoj.

        Na početku propovijedi arhimandrit Danilo izrazio je radost i "sveti trepet jer govori u katedrali Srca Isusova, majci Crkve vrhbosanske u prijestolnom gradu domovine BiH". Podsjetio je da su se sabrali u ime Kristovo da bi se prosvjećivali evanđeoskom riječju i govorili o uzvišenoj temi jedinstva kršćana i jedinstva Crkava. Istaknuvši da se kršćani, unatoč Kristovu pozivu "da ljube jedni druge" i "da budu jedno", razjedinjeni i "uporni u nejedinstvu", rekao je da od jedanaestog stoljeća ističu međusobne različitosti, ustraju na njima i uporno ih njeguju. U ekumenskim susretima sastaju se poglavari Crkava i čine sve da bi jedni drugima postali bliski. "Stoga i mi večeras skromno, ali od sveg srca to isto činimo ovom molitvom i ovom riječju u kojoj želim naglasiti ono što nam je zajedničko. Razlikujemo se po mnogim činjenicama koje, kako rekoh, naglašavamo, a kao da zaboravljamo da smo sjedinjeni neprocjenjivim Božjim darom, a to je vjera u uskrsnuće Kristovo i samim tim u uskrsnuće svih ljudi", poručio je arhimandrit Danilo.
 
           U tijeku bogoslužja pjevao je zbor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=138541
 
 Напомена Уредништва: Цела беседа игумана Данила Павловића може се прочитати на следећем линку: http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=31765

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.