header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Историјска пресуда" - корпорација Монсанто проглашена кривом за хемијско тровање Штампај Е-пошта
петак, 17 фебруар 2012

 Француски суд донео је пресуду како је контроверзна америчка биотехничка корпорација Монсанто крива за ненамерно тровање француског пољопривредника. Пресуда је својеврсни преседан у тужби против тровања пестицидима, очекује се како ће након ове одлуке нове тужбе уследити, преноси BBC.

Paul Francois, узгајивач жита, рекао је како је оболео од бројних неуролошких проблема, укључујући губитак памћења и снажне главобоље, након што је удахнуо Монсантов препарат за уништење корова 2004.

Оптужио је компанију да није адекватно истакла потенцијалне опасности на паковању својих производа.
"Ја сам данас жив, али део популације земљорадника ће умрети због ових препарата", рекао је Paul Francois за новинску агенцију Ројтерс.

"Ово је историјска пресуда, први пут да је један произвођач пестицида проглашен кривим за овакво тровање", изјавио је адвокат Paul Francois-a након судске пресуде.

Ова тужба није прва, претходне судске оптужбе везане уз погоршавање здравственог стања нису успеле доказати повезаност између насталих проблема и хемијских пестицида.

Суд у француском граду Лиону сада ће одредити висину одштете.

Адвокати компаније Монсанто нису хтели да коментаришу судски епилог.

Власти у Француској наводе како је прошле године примљено око 200 упозорења на последице коришћења пестицида.

Судска парница Paul Francois -а датира из времена када су ЕУ земље интензивно користиле хемикалије за заштиту жита.
Многи раније коришћени пестициди данас су забрањени, а нове забране требале би додатно изоловати неколико хемикалиј
а које се још увек користе у пољопривреди.

Монсантов пестицид "Lasso" се данас сматра опасним у многим ЕУ чланицама.

У Француској је препарат повучен из употребе 2007. године. Француска агенција за здравље и животну средину (Anses) управо спроводи опсежно истраживање по питању бројних здравствених проблема који су погодили пољопривреднике. Резултати студије се очекују следеће године.

Компанија Монсанто је међународна пољопривредно биотехнолошка корпорација позната по генетски модификованим производима и хербицидима.

Монсанто је до сада био оптуживан више пута у тужбама "високог профила", као резултат компанија је до сада морала да исплати казне и накнаде штете у стотинама милиона долара.

Већина тих тужби против компаније Монсанто односила се на штетне последице које су изазване употребом њихових производа.

Извор: „advance.hr“

Последњи пут ажурирано ( петак, 17 фебруар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 26 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.