header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Кардинал Кох: Православно-католички разговори о улози папе зашли у ћорсокак
Кардинал Кох: Православно-католички разговори о улози папе зашли у ћорсокак Штампај Е-пошта
субота, 18 фебруар 2012

 Кардинал Курт Кох се нада да ће се православно-католички дијалог о улози римског папе наставити

"Глас хришћанских цркава, када је реч о етичким питањима, мора бити, коначно, унисон", - рекао је председник Папског савета за унапређење јединства хришћана кардинал Курт Кох. Како извештава Сatholicnews.org.ua, позивајући се на „Радио Ватикан“, кардинал Кох је главни предавач на великом екуменистичком скупу у Инзбруку.

        У интрвјуу за католичку агенцију "Kathpress", папски функционер је назвао „насушном“ потребу за стварањем „јединственог фронта“, сачињеног од свих конфесија, поводом таквих питања као што су истраживање матичних ћелија, абортус и еутаназија; исто важи и за брак и породицу, а такође и за појаву хомосексуализма.

По кардиналовом мишљењу, у данашњем екуменистичком дијалогу важно је спојити етику и веру, јер се разлике међу црквама у основи тичу само питања човековог лика. Зато је неопходно развити „општу хришћанску антропологију“. То је један од најважнијих задатака екуменистичког покрета.

Што се тиче дијалога с Православном Црквом, данас се на дневном реду, као горуће питање, појављује положај епископа Рима. Разговори у званичној православно-католичкој комисији недавно су зашли у ћорсокак. Последње пленарно заседање мешовите комисије, које је одржано у септембру 2010. године у Бечу, било је посвећено управо улози епископа Рима у „јединству Цркве“ у првом миленијуму. Међутим, у Бечу није постигнута сагласност о потписивању заједничког документа. Православна страна је такође саопштила да наставак дијалога, по том питању, нема смисла. Кардинал Кох се ипак нада да ће доћи до даљег развоја дијалога у том правцу.

Кардинал такође сматра да унапређење хришћанског јединства није хоби за изабране, већ дужност свих хришћана.

По материјалу са "Руске народне линије" и "Информ-религије" приредило

Уредништво "Борбе за веру"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.