header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Припреме за светски екуменистички сусрет у Астани; патријарх Кирил учествује на скупу
Припреме за светски екуменистички сусрет у Астани; патријарх Кирил учествује на скупу Штампај Е-пошта
субота, 05 мај 2012

 У Агенцији за верске послове Републике Казахстан одржан је сусрет митрополита астанајског и казахстанског Александра и председника Агенције Кајрата Лама Шарифа, саопштила је служба за информисање ресора.

Поред низа текућих питања, челник Руске Православне Цркве Казахстана и председник Агенције разматрали су и организациона питања везана за одржавање IV Конгреса лидера светских и традиционалних религија. Разговарано је, такође, и о току припрема за предстојећу посету Патријарха московског и целе Русије Кирила престоници Казахстана Астани од 29. – 30. маја ове године.

Митрополит Александар у разговору с Кајратом Лама Шарифом

Митрополит се сусрео и с градоначелником Астане Имангали Тасмагамбетовим. Стране су разматрале припреме за међурелигијски сусрет у Астани крајем маја и посету руског патријарха. 

Сусрет митрополита Александра и градоначелника Астане Имангали Тасмагамбетова

 По завршетку радних сусрета, Митрополит је у пратњи архимандрита Сергија (Карамишева) посетио зграду Синода Православне Цркве Казахстана, која је у изградњи, и „Духовно-културно-просветни центар Ћирила и Методија“ при Успењској саборној цркви.

На сајту Казахстанске агенције за верска питања наводи се да је приликом сусрета председника Агенције Кајрата Лама Шарифа и апостолског нунција у Казахстану Мигуеља Маури Буендиа, саопштен састав ватиканске делегација која ће учествовати на IV Конгресу лидера светских и традиционалних религија.

Кајрат Лама Шариф и апостолски нунције у Казахстану  Мигуељ Маури Буендиа

„На Астанском религијском самиту учествоваће: почасни председник папске комисије за град-државу Ватикан и гувернер Ватикана Ђовани Лајоло, члан папског савета за међурелигијски дијалог Халед Акаше, Директор француске националне службе за везе с исламом, председник бискупске конференције Француске Кристоф Руку, а такође и представници Римокатоличке цркве у Казахстану“, - каже се у саопштењу.

„Римокатоличка црква девет година подржава међународну иницијативу председника Казахстана Нурсултана Назарбајева, усмерену на очување међурелигијског дијалога у целом свету“, - изјавио је нунције Мигуељ Маури Буендиа.

По материјалу са "mitropolia.kz" и "din.gov.kz" приредило

Уредништво "Борбе за веру"

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 69 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.