header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Радост у Ватикану: Српски патријарх не помиње Јасеновац и страдања Срба у Хрватској Штампај Е-пошта
недеља, 10 јун 2012

 Ватикан: Сусрет патријарха Иринеја и Бозанића историјски

Радио Ватикан је први пут известио о сусрету патријарха СПЦ Иринеја и чланова Синода са загребачким надбискупом, кардиналом Јосипом Бозанићем и члановима Сталног већа Бискупске конференције Хрватске и назвао је историјском.

- Хрватска и Србија најзад треба да се измире - затражио је патријарх Иринеј за време своје "историјске" посете, преноси радио.

Између осталог, две стране затражиле су поштовање права хрватске мањине у Србији и српске мањине у Хрватској.

Позивајући се на хрватске медије, радио Ватикан истиче да су патријарх и кардинал спремни да решавају проблеме из прошлости који су "још увек камен спотицања".

Они сматрају да у хрватском и српском друштву још нема довољно сензибилности за суседне земље.

Католичка агенција "Катпрес" (Беч) цитира хрватског председника Јосиповића да посета патријарха Иринеја представља "важан екуменски догађај који доприноси миру и пријатељству између народа и вера". Хрватска ће, цитира се Јосиповић, штитити верска права својих православних грађана.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/231136/Vatikan-Susret-patrijarha-Irineja-i-Bozanica-istorijski-

   +++

Црквени врх позвао на отклањање последица рата

Врх Српске православне цркве (СПЦ) и Католичке цркве у Хрватској позвали су данас све црквене, државне и грађанске инситутције, на свим нивоима, у обе државе на неуморно залагање у отклањању последица рата, да би се "ублажила страдања и олакшала патња свих погођених".

У заједничком саопштењу за јавност после сусрета у Загребу највиши представници две цркве позвали су одговорне у политичком и друштвеном животу, али сваког ко има сазнања о непронађеним особама, несталима у ратним страдањима 90-тих година прошлог века, да помогну у њиховом проналаску или у информисању о њиховим гробовима.

"То је изузетан чин људскости и помоћи породицама које не престају да живе своју бол, неки и више од две деценије. Свима који тугују и трпе бискупи изражавају не само жаљење него и своју људску близину, и хришћанску солидарност и саосећање", истиче се у саопштењу.

Такође се додаје да подржавају сва настојања око повратка свих избеглих и расељених особа у своје домове и око остваривања њихових људских људских и верских права. 

"Бискупима учесницима сусрета на срцу је да се сва догађања из прошлости размотре поштено и одговорно, како би се могли поставити здрави темељи за живот у истини међу припадницима два народа јер само тако се могу лечити ране и ведрије гледати у будућност", истакли су представници СПЦ и Католичке цркве у Хрватској. 

На састанку је такође изражена жеља да се на свим нивоима развија искрен однос који ће остваривати праведност и једнак третман у поштовању хрватској и српског народа у Хрватској и Србији. Указано је, додаје се у саопштењу, и на допринос цркава у заузимању за праведност и мир међу народима, те тражењу истине и суочавање с њом како би се на примерен начин суочавало с евентуалним напетостима које долазе из политичког деловања установа и појединаца.

Учесници сусрета су свесни да су "бројна питања из прошлости и даље камен спотицања", те су се сложили да је "потребно што пре расветлити догађаје за које још не постоји потпуна осетљивост у хрватској и српској јавности", те је подржан рад комисија које раде на истраживању комунистичких злочина и доличном обележавању гробова жртава.

Чланове Светог архијерејског синода СПЦ на челу с патријархом Иринејем примили су данас загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић и чланови Хрватске бискупске конференције. Врх СПЦ састао се данас и са председником Хрватске Ивом Јосиповићем и премијером Зораном Милановићем.

 http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/230918/Crkveni-vrh-pozvao-na-otklanjanje-posledica-rata

 

 

  фото: vecernji.hr

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 11 јун 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.