header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Закључна порука с III римокатоличко-православног форума у Лисабону
Закључна порука с III римокатоличко-православног форума у Лисабону Штампај Е-пошта
понедељак, 11 јун 2012

 „Europu je zahvatila teška kriza, a mnogi Europljani zbog nje izravno trpe, zabrinuti za svoju budućnost“

Europu je zahvatila teška kriza, a mnogi Europljani zbog nje izravno trpe, zabrinuti za svoju budućnost. U takvoj situaciji naše Crkve shvaćaju i pozorne su na njihove patnje i zabrinutosti. Stoga žele svojim vjernicima i svim Europljanima uputiti poruku pouzdanja i nade.

Moramo ustrajati u pouzdanju u Božju providnost i u svoje mogućnosti da ispravimo grješke prošlosti, te moramo zacrtati put za pravedniju i miroljubiviju budućnost – stoji u zaključnoj poruci s III. katoličko-pravoslavnoga foruma koji je u Lisabonu održan od 5. do 8. lipnja o temi „Gospodarska kriza i siromaštvo, Izazovi za današnju Europu“.

Čovjek nalazi svoje ispunjenje u Bogu, svojem Stvoritelju i Spasitelju – stoji nadalje u priopćenju – ali mnogi su se Europljani pod utjecajem procesa sekularizacije udaljili od Boga, tražeći smisao života jedino u zemaljskom obzoru. Crkve stoga opominju da kriza u koju smo zapali nije samo gospodarska, nego je moralna i kulturološka, još više antropološka i duhovna. Društvena organizacija mora služiti čovjeku, a ne čovjek društvenom ustroju – istaknuto je u priopćenju.

Ako Europljani želi izići iz krize – stoji u poruci – moraju shvatiti da je nužno mijenjati način života. Kriza može biti prigoda za spasonosno osvješćenje. Europljani imaju osmisliti gospodarsku aktivnost cjelovitim a ne osakaćenim viđenjem ljudske osobe i njezina dostojanstva, stavljajući osobu na pravo mjesto, podlažući gospodarstvo ciljevima cjelovitog i solidarnog razvoja, otvarajući kulturu traženju istine, stvarajući prostor za civilno društvo i dovitljivost građana koji se zauzimaju za opće dobro svojih suvremenika stvarajući uvjete za novi odnos s novcem, proizvodnjom i potrošnjom – istaknuto je u poruci.

Mora se u ovoj mijeni jamčiti prioritet rada, stoga valja povlašćivati aktivnosti koje otvaraju nova radna mjesta. Svatko mora dostojno živjeti, ostvariti se zahvaljujući radu i biti solidaran s drugima. Mora se iskorijeniti svaki oblik korupcije i izrabljivanja. Tržište stoga ne smije biti bezimena i slijepa sila – stoji u priopćenju.

Sudionici na forumu potaknuli su dakle vlade i odgovorne u europskim ustanovama da traže pravi i pravičan put za izlazak iz gospodarske i novčarske krize, vodeći računa o zemljama koje je kriza najviše pogodila, a upozorili su ih da se iz krize može izići jedino promjenom načina življenja europskih građana. Ako građanin shvati životnu potrebu promjene glede potrošačkog mentaliteta, onda će vrlo rado oživjeti i svoje kršćanske korijene i gajiti svoju duhovnu dimenziju, koja jedina može zadovoljiti njegovo traženje sreće i smisla – stoji u zaključku poruke. (kta/rv)

http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=33428

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 70 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.