header image
Најзад лепа вест из Епархије жичке Штампај Е-пошта
среда, 30 јул 2008
НАЈЗАД ЛЕПА ВЕСТ ИЗ ЕПАРХИЈЕ ЖИЧКЕ

13/26.07.2008. на дан Светог Архангела Гаврила у селу Катрги код Чачка, уз мноштво верног народа, монаштва и свештенства вазнете су молитве Господу на храмовној слави.

Најзад лепа вест из Епархије жичке

Свету Литургију служио је Игуман студенички архимандрит Тихон и већи број јереја Епархије жичке. На радост мештана Литургија је служена у складу са Светоотачким предањем и у складу са одлукама СА Сабора СПЦ, што иначе није пракса њиховог свештеника - новотарца. Благодат Господња спустила се на Цркву у Катрги, препуну Божијег народа. И киша је престала пред величанствену Литију.

Овај догађај у Катрги најбоље сведочи да мир, љубав, слога и братољубље испуне храм и срца свештенства и верног народа када се Богу служи онако како је Богослужбеним поретком уређено. У радости и братској слози молитве су, здушно, узносили јереји, верни народ и полицајци. То се најбоље читало на радосним лицима народа Божијег.

        Из овог догађаја у Катрги (за разлику од Душковаца) лако се може закључити да ником није сметало присуство већег броја чланова УГ Законоправило.

          Радост у Катрги је потрла безумље које је претходило овом догађају, а које се огледало у томе што су припадници МУП-а, вероватно по пријавама ђавоиманих кукавица, дан раније позивали на информативне разговоре или одлазили у куће већег броја верника и чланова Законоправила у Епархији жичкој, нарочито у пожешком и лучанском крају. Те ђавоимане кукавице не знају да тиме јачају вољу и непоколебљиву одлучност благочестивих људи да затру коров безакоња у Епархији жичкој. Не знају те кукавице да се прави хришћани не могу ни поткупити ни застрашити.

Радост у Катрги није потрла ни безумна одлука оних који су одлучили да се не испоштује протокол прославе храмовне славе у Катрги, јер је у свечаном позиву за госте стајало:

             "7.30... Дочек Епископа жичког г-дина Хризостома.

          8.00... Велико освећење храма и Света Архијерејска Литургија...“

        Нико није дао објашњење зашто се Епископ није појавио и зашто је остала сенка бруке на неиспуњеној обавези са свечане позивнице управе храма (Овде се под управом храма подразумева осиони локални свештеник који безакоњем својим крчи пут својој каријери).

Догађај у Катрги (за разлику од Душковаца) остаће као сведочанство и као наук усијаним главама да није било потребе за оноликим бројем полицајаца у цивилној униформи који су у храму стајали уз чланове Законоправила, нити је било потребе за оноликим бројем полицајаца који су се распоредили око црквене порте. Старци из Катрге зборе да не памте да је икад у њиховом веку толико полиције дошло у њихово село.

А довољно је било да студенички игуман Тихон служи Свету Литургију без новотарија (као што је, овог пута, учинио) и да хор из Краљева (који нажалост у Краљеву не пева у складу са прописима о Богослужбеном поретку али је у Катрги певао по правилу), па да са служашчим свештенством и верним народом другују анђели Господњи, уместо полицајаца.

Из овог догађаја следи порука његовом Преосвештенству епископу жичком господину Хризостому:

Преосвећени владико,

Не бој се верујућег народа!

Не бој се своје духовне деце!

У било коју Цркву дођи, чуваће те Господ, анђели Божији и Твоја духовна деца!

Полиција ти није потребна! Она није задужена да чува Твоје достојанство. Твоје достојанство чувају Твоја дела пред Богом. И пред народом Божијим!

Да би био поштован од народа Твог потребан је један мали предуслов:

Да служиш Богу и роду онако како пише у Прописима о богослужбеном поретку и одлукама Сабора СПЦ, онако како су то чинили сви Твоји претходници од кад Жича постоји!

Тада ће благослов Божији бити на Теби; и свако дело Твоје биће благословено од Бога; и стадо Твоје (од Бога ти поверено) пребиваће у миру, и биће у Жичи „једно стадо и један пастир“ (ср. Јован 10,16).

Верни народ Епархије жичке

Последњи пут ажурирано ( уторак, 02 септембар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.