header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Опет о новим личним картама
Опет о новим личним картама Штампај Е-пошта
уторак, 25 новембар 2008

Опет о новим личним картама

С обзиром на велики број притужби грађана који се жале на незаконито  поступање службеника МУП-а приликом издавања нових личних карти, Центар за проучавање и употребу савремених технологија  при Архиепископији београдско-карловачкој даје следеће

САОПШТЕЊЕ:

 Указујемо грађанима Србије да имају могућност избора да на новим личним картама имају или немају чип. Право на тај избор грађани су добили Уредбом Владе Србије од 10. 01. 2007. године, која је објављена у Службеном гласнику РС бр. 4, од 12. јануара 2007. године на 3. страни.

Уредба под бројем 110-320/2007 гласи:
На основу члана 123. тачка 3. Устава Републике Србије, а у вези са чланом 8. став 1. Закона о личној карти („Службени гласник РС", број 62/06), Влада доноси Уредбу о упису података у образац личне карте.
Члан 1. Подаци из члана 7. и члана 8. став 1. Закона о личној карти („Службени гласник РС", број 62/06) уписују се у образац личне карте и у машински читљиву зону на том обрасцу. Само на основу изричите сагласности лица коме се издаје лична карта, у образац личне карте може да се угради чип који у том случају садржи и податак о пребивалишту и адреси стана лица коме се издаје лична карта.
Члан 2
. Ова уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије".

Поред Уредбе, донет је и Правилник о новој личној карти, објављен у Службеном гласнику РС бр.11 од 30. јануара 2007. године. Члан 2. Правилника између осталог прописује да „у образац личне карте може да се угради контактни микроконтролер само ако се са тим сагласи лице коме се издаје лична карта..." . О експлицитном тражењу сагласности по питању уградње чипа у нову личну карту карту се наводи и у члановима 4. и 8. Правилника.

Уколико службеници МУП-а приликом издавања нових личних докумената грађанима не поштују наведени подзаконски акт и процедурално упутство донето од стране Владе Србије, уколико убеђују, приморавају или обмањују грађане дезинформацијама, потребно је захтевати њихову одговорност. То је једини начин да се нелојална пракса сведе на минимум и заштите права и слободе грађана у складу са Уставом и законима Републике Србије.

Центар за проучавање и употребу савремених технологија сматра да у случају незаконитог поступања службеника МУП-а, поред одговарајућег правног поступка по питању директне жалбе надлежном органу, грађани обавезно треба да обавесте Заштитника грађана, на тел. 011/21... и 011/311-4437, мејл: Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели. или на адресу: Милутина Миланковића бр. 106, 11070 Нови Београд. Тиме би се поуздано утврдило да ли је незаконита пракса узела маха или су у питању појединачни случајеви.

У Београду, 25. 11. 2008.

Центар за проучавање и употребу савремених технологија
Архиепископије београдско-карловачке

http://www.spc.rs/sr/opet_o_novim_licnim_kartama

Последњи пут ажурирано ( уторак, 25 новембар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.