header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Папа: Посета патријарха РПЦ Пољској важан догађај
Папа: Посета патријарха РПЦ Пољској важан догађај Штампај Е-пошта
понедељак, 20 август 2012

 Поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт XVI сматра да је посета патријарха московског и целе Русије Кирила Пољској важан догађај, који може да донесе „добре плодове“, јавио је Радио Ватикан.

- То је важан догађај који јача наду у будућност – рекао је папа, обраћајући се данас верницима после молитве у његовој летњој резиденцији Кастел Гандолфо, пренела је агенција РИА Новости.

- Срдачно поздрављам Његову светост и све православне вернике – казао је Бенедикт XVI.

Говорећи о заједничкој посланици Кирила и католичких бискупа Пољске народима Русије и Пољска од петка, поглавар Римокатоличке цркве је навео да оно сведочи о „доброј вољи стварања братског јединства и сарадње наших цркава ради ширења јеванђеоских вредности у модерном свету, у духу једине вере у Исуса Христоса“.

РИА Новости подсећају да је посета руског патријарха Пољској започела у четвртак и да је данас служио литургију на Светој гори Грабарки у Пољској у част празника Преображења Господњег.

Са Кирилом се молило заједно неколико десетина хиљада верника из Пољске, Белорусије, Немачке и других земаља.

Патријарх Кирил је, како преноси руска агенција, рекао да искуство бившег ШСР-а и земаља бившег социјалистичког блока треба да буде сведочанство целом свету о немогућности државног уређења у коме се заборавља Бог.

- Знамо за пример Вавилонске куле, шта значи градити без Бога. Ми и ви у Пољској и Русији знамо шта значи градити државу и друштво без Бога. Ми и ви имамо јединствено искуство учешћа у грађењу људске среће и благостања изоловано од божанског благослова и знамо да се то искуство завршило крахом – навео је Кирил.

Преображење, које православни верници обележавају 19. августа, један је од 12 највећих црквених празника.

http://www.pravda.rs/2012/08/19/papa-poseta-patrijarha-rpc-poljskoj-vazan-dogadjaj/

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.