header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow РЕЧ СВЕТООТАЧКА arrow Протојереј Георгиј Городенцев:Запад ће пре или касније морати да плати све накупљене рачуне
Протојереј Георгиј Городенцев:Запад ће пре или касније морати да плати све накупљене рачуне Штампај Е-пошта
понедељак, 11 фебруар 2013

 Протојереј Георгиј Городенцев о финансирању информационо-психлошког рата против Русије од стране САД…

Сигнал о таквом финансирању стигао је од америчког политиколога и историчара, професора Стивена Коена са Универзитета у Њујорку и Пристону, који је упозорио на наступ “новог хладног рата” против Русије. У коментару публикованом у лево-либералном недељнику "Nation", он је подвукао да Вашингтон клизи ка новој конфронтацији са Москвом “или чак стрмоглаво јури ка њој”. По његовом мишљењу, велики део кривице за то сносе и америчка средства јавног информисања.

Као непосредан узрок овог заоштравања међусобних односа, како оцењује овај експерт, послужио је “Акт Магницког”, који је прихватио Конгрес САД у децембру месецу као и забрана Американцима да усвајају руску децу, која је после тога уследила. Коен је приметио да је у Русији са њеним наводно ауторитарним режимом, било пуно коментара, међу којима и оних који су забринути због такве одлуке власти. Док су у САД такозвани демократски медији, “аплаузима” дочекали антируски акт, који у суштини уводи црни списак без икакве правне процедуре - указао је аутор. “Није први пут да водећи амерички листови, телевизијске и радио станице, постану хладноратовски промотери” – додао је он.

Професор је напоменуо да је америчка политика према Русији, још од времена Била Клинтона, садржала три “основне” компоненте: … ширење НАТО (сад већ укључујући и  развој противракетних система) према границама Русије; “селективна сардња” која се своди на реално добијање уступака од Москве, без икаквих реципрочних мера од стране САД; а такође и мешање у унутрашње ствари Русије користећи “промовисање демократије” као изговор. “Ево већ 20 година такав хладноратовски приступ користи се огромном двопартијском подршком, како од стране политичке елите САД, тако и од стране водећих медија” – указао је Коен.

По његовом уверењу, “посебну кривицу” за очување антируског “консензуса” у САД сносе управо медији. “Приликом разматрања питања који се тичу Русије, они крше своје сопствене професионалне кодексе” – подвукао је он, појаснивши да то разматрање носи једностран и тенденциозан карактер, а у ефиру и на новинским страницама се практично не допуштају издвојена другачија мишљења, док је “уређивачка пристрасност очигледна чак и у вестима”. То се посебно очигледно пројављује у “необузданој демонизацији – често упркос чињеницама и логици” – Председника Путина.

Иступање С. Коена још једном сведочи да огољени и безочни информативно-психолошки рат САД против Русије у све већој мери наноси штету самим САД. Пошто више нема срамног “свеопраштања” као код бивших руских “демократских” власти, који су, да се сликовито изразимо, свако пљување у лице од стране Американаца доживљавали као “Божију росу”. Сада као одговор на удар Запада према руском суверенитету, као на пример у виду горе поменутог “Закона Магницког”, следи руски контраудар у виду “Закона Диме Јаковљева”, који наноси суштинску штету интересима САД. Довољно је сетити се само завијања њихових медија (које подсећа на арлаукање претучене џукеле) које је настало око доношења “Закона о Дими Јаковљеву”.

Веома интересантно гледиште изнео је Коен и о степену слободе тих истих медија, по коме у “демократским” САД медији “крше сопствене професионалне каноне” тумачећи догађаје “једднострано и тенденциозно”, док је у медијима, као бајаги “ауторитарне” Русије, ствар обрнута и присутан је читав спектар мишљења, па међу њима и забринутих, поводом познатих одлука руских власти. То мишљење познатог америчког професора-политиколога очигледно противуречи наметнутој старој тези руске опозиције, како у САД постоји “слобода говора” о којој у Русији “нема ни помена”.

Што се тиче примедбе С. Коена о “селективној сарадњи” САД са Русијом, која се своди на добијање концесија од Москве без икаквог реалног реципротитета са САД, као и мешања у унутрашње свари Русије у име “промоције демократије”, онда се таквој инфрмацији руских патриота већ одавно не треба чудити и нама је то и те како познато. Друга је ствар што сада томе, по свој прилици, долази крај. Чини се да савремена Русија не жели више да чини бесконачне уступке, не добијајући ништа у замену. Руски “староседеоци” више не желе да мењају своје реално златно (у том смислу и “црно” и слично) за западне стаклене перле и другу идеолошку бижутерију, са лепим називима “демократије”, “људских права”, “сарадње ради мира”, “преоптерећења” и сличних бесмислица.

И то постаје симптоматично: Запад, а пре свега САД, мораће то да плате. Јер, мислим да се тај историјско-есхатолошки кредит који им је дат од Бога (по тајанственом дејству Његове неизрециве Промисли), по свој прилици завршава. Зато понављам, Запад ће пре или касније морати да плати све накупљене рачуне са свим неизбежним каматама. И та плаћања (трошкови) по сведочењу Стивена Коена, почињу већ данас.

Извор: http://ruskline.ru/news

Протојереј Георгиј Городенцев, магистар Богословских наука, професор на Богословији у Одеси.

Превео са руског: Ранко Гојковић

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 11 фебруар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.