header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Кардинал Курт Кох: Патријарх Вартоломеј тумачи „првенство“ слично римокатолицима
Кардинал Курт Кох: Патријарх Вартоломеј тумачи „првенство“ слично римокатолицима Штампај Е-пошта
четвртак, 25 април 2013

 Ватикан је постигао договор са Светском лутеранском федерацијом о заједничкој изјави која ће бити издата поводом  500. годишњице објављивања теза Мартина Лутера, саопштио је председник тзв. папског Савета за унапређење хришћанског јединства, кардинал Курт Кох. Заједнички документ биће објављен у јуну, изјавио је кардинал Кох.

Међутим, по речима кардинала, постоје и „неке препреке на путу ка екуменистичком прогресу“. Међу њима кардинал је посебно именовао неуспех православних да дођу до зеједничког става по питању примата римског папе.

По речима кардинала, патријарх Вартоломеј I је у погледу перспективе православно-римокатоличког јединства „највећи оптимиста међу свим патријарсима“. Ово није посебно зачуђујуће у светлу еклисиолошке концепције патријарха Вартоломеја, која у многоме подсећа на римокатоличку: он додељује константинопољској катедри слично место оном које у Римокатоличкој „цркви“ заузима римски престо.

За сада је пут до реалног споразума, чини се, блокиран, каже кардинал Кох. По његовим речима, то се догађа јер се православни лидери нису договорили ниокаквом другом разумевању првенства, осим „првенства части“. Кардинал, који се, очигледно, из неких тешко објашњивих разлога, надао неком другом исходу, меланхолично је приметио да је такво размевање оствариво „само у неким повољнијим околностима“.

По речима Коха, уколико би Римокатоличка „црква“ прихватила папство као интитуцију која се искључиво базира на „првенству части“, као резултат тога римокатолицизам би вероватно доживео „судбину Православља – многобројне националне цркве“, а не „истинско и  трајно јединство“.  

Као што видимо, само разумевање јединства у римокатоличкој заједници и Православљу још увек је сасвим различито, што Ватикан упорно не жели да разуме, заваравајући се у овој ствари, очито, позицијом патријарха Ватоломеја.

Фото у наслову: константинопољски патријарх Вартоломеј и кардинал Курт Кох

Извор: „Информ религија.ру“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.