header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow У Буенос Ајресу одржано традиционално јудео-римокатоличко „богослужење“
У Буенос Ајресу одржано традиционално јудео-римокатоличко „богослужење“ Штампај Е-пошта
недеља, 17 новембар 2013

 У катедрали Буенос Ајреса 12. новембра одржано је јудео-римокатоличко „богослужење“ у спомен годишњице Kristallnacht (Кристалне ноћи). Сличне екуменистичке церемоније одржавају се у овом граду сваке године. По мишљењу њихових организатора, оне промовишу верску хармонију између римокатилика и Јевреја.

Ове године церемонијом је началствовао кардинал Марио Поли, који је наследио папу Фрању на месту челника римокатоличке бискупије Буенос Ајреса. У молитви је такође учествовао и рабин Абрахам Скорка, лични пријатељ папе Фрање. У време свечаности у главној катедрали аргетинске престонице, догодио се скандал. Око 40 људи повезаних с Друштвом папе Пија  X надглашавали су учеснике „богослужења“ узвикујући речи римокатоличких молитава, и делили летке у којима је писало да Јевреји својим присуством скрнаве храм. Један од активиста чак је отишао до микрофона и обратио се присутнима подсећајући их да су Јевреји разапели Христа.

На крају је противнике екуменистичког богослужења полиција ухапсила и удаљила из храма. „Нека буде мир. Шалом“ – рекао је Марио Поли и позвао све да заузму своја места.

Два дана раније, 10. новембра ове године, папа Фрањо је у току недељног обраћања пастви на Тргу светог апостола Петра одржао беседу, посвећену 75. годишњици Кристалне ноћи. Он је том приликом назвао Јевреје „старијом браћом“ хришћана и позвао своју паству да ода почаст жртвама.

Треба напоменути да је папа Фрањо од момента свог избора више пута изражавао своје поштовање према јудаизму.

Извор: „Информ-религија.ру“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 17 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 52 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.