header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Протест групе српских интелектуалаца и јавних личности због напада на патријарха Штампај Е-пошта
субота, 27 септембар 2014

 Смисао напада којима је патријарх изложен у политичкој и медијској јавности дубоко вређа не једино Цркву него и већину народа

Протестујемо због агресивне кампање коју је део српских политичара и медија повео против Његове Светости патријарха српског г. Иринеја због његовог става да парада хомосексуалаца не треба да буде финансирана из државног буџета.

Смисао напада којима је патријарх изложен у политичкој и медијској јавности – дотле да један политичар, декларисани атеиста, учи поглавара СПЦ хришћанском понашању – дубоко вређа не једино Цркву него и већину народа.

Забрињава чињеница да је патријарх нападнут у згради српског парламента и да се томе није успротивио ниједан од 250 посланика у њему. Такво величање вредности које пропагира парада хомосексуалаца – а то никако нису људска права – насупрот традиционалним хришћанским вредностима, забрињава утолико више што показује како је идеја о промени свести у Србији већ преовладала унутар њене политичке класе.

Није тешко успоставити континуитет између државног комадања Србије, пљачкашке приватизације, културног пустошења, болоњске реформе високог образовања са парадом хомосекуалаца. Повезаност није само у томе што исте личности које су подржавале наведене погубне промене – јавно заговарају параду, већ и у томе што су све оне инициране из истих центара међународне политке.

У тренутку када више од четвртине српског друштва живи иза маргине сиромаштва и када се разара српско социјално ткиво, фокусирање пажње на параду хомосексуалаца у српској политици и медијима није само дубоко лицемерно већ је у функцији скривања највећих друштвених проблема.

Због свега тога констатујемо да, ако трезвене речи Његове Светости српској политичкој и медијској елити нису биле прихватљиве, то не значи да га треба изложити ниподаштавању и увредама. Утолико више што је глас патријарха Иринеја о паради хомосексуалаца био један од ретких у јавном простору који се супротставља манипулацији и промени свести српског народа.

Београд 26. септембар 2014.

Коста Чавошки

Александар Ивић

Мило Ломпар

Александар Берчек

Андреј Фајгељ

Владимир Димитријевић

Никола Кусовац

Санда Рашковић Ивић

Сава Росић

Марина и Душан Савић

Љубомир Кљакић

Драгомир Антонић

Жељко Цвијановић

Славољуб Качаревић

Извор: „Нови Стандард“

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 27 септембар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.