header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АНТИЕКУМЕНИЗАМ arrow Грчке власти настављају прогон монаха светогорског манастира Есфигмен (фото)
Грчке власти настављају прогон монаха светогорског манастира Есфигмен (фото) Штампај Е-пошта
субота, 29 новембар 2014

 Грчке власти уручиле су 25. новембра монасима манастира Есфигмен обавештење о исељавању, са захтевом да напусте здање у Кареји наредног дана до 11 часова. Слично обавештење полиција је већ доставила монасима почетком новембра, после чега су наоружани полицајци упали у манастирску болницу у Солону и одатле, са лисицама на рукама, избацили монаха оболелог од рака, саопштила је манастирска служба за информисање.

 „Позивамо владу Грчке  да се уздржи од насилних акција и омогући есфигменским монасима да се моле у миру, као што они чине више од 1500 година, - изјавио је настојатељ манастира игуман Методије. –Такође молимо све људе добре воље да подрже нашу борбу за верску слободу и могућност да наше братство, које броји више од 105 чланова, живи у миру и молитвеном созерцању, а не у непрекидном прогону од стране власти“.

 
31. октобар 2014, Солун, Грчка
Око 50 униформисаних и полицијаца у цивилу, укључујући и припаднике паравојних јединица, избацују из манастирске болнице једног есфигменског монаха, оболелог од рака

У манастиру Есфигмен не помиње се Васељенски Патријарх од 1965. године. Ово је повезано с неприхватањем екуменистичког курса Константинопољске Патријаршије. Есфигменски монаси нису подржали вероиздајничку одлуку Константинопољског Патријарха Атинагоре о узајамном скидању анатема православних и римокатолика. Од тада се на једној од манастирских кула вијори црна застава с натписом „Православље или смрт!“

Манастир Есфигмен
фото: "Панорамио"

Садашњи константинопољски патријарх, Вартоломеј I, извршио је притисак на грчке власти да предузму акције против есфигменских монаха. Монаси су тражили дијалог са њим, у циљу решавања спора на миран и братски начин, али је он то одбио. Уместо тога, он користи грчку владу као оружје против правоверних монаха и настоји, из освете, да их протера са земљишта и објеката који су у њиховом легалном поседу више од 1500 година.

Прогонитељ есфигменских монаха - вођа "православних" екумениста константинопољски патријарх Вартоломеј I 

Грчка влада је отишла толико далеко да је наметнула варварску блокаду манастира: забранила је доставу воде, хране и санитетског материјала, као и лекарске посете старим и немоћним монасима. Од почетка блокаде умрло је више од 25 житеља манастира.

 „Грчка влада је почетком овог месеца већ учинила насиље над монасима Есфигмена и ми је молимо да то више не чини. Позивамо међународне организације за заштиту људских права да нам се придруже у осуди тих акција... Грчке власти не могу, прогонећи сопствене грађане, да избегну проблеме везане за различите верске погледе“, - изјавио је председник Друштва пријатеља манастира Есфигмен Џон Ригас.

 Монаси Есфигмена траже подршку и молитве људи добре воље у овом тешком тренутку, поготово током предстојећег Божића, и свима шаљу своје свете благослове.

По материјалу са esphigmenou.com

Последњи пут ажурирано ( недеља, 30 новембар 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.