header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АНТИЕКУМЕНИЗАМ arrow Посланица утамниченог Патријарха Јерусалимског Иринеја
Посланица утамниченог Патријарха Јерусалимског Иринеја Штампај Е-пошта
недеља, 25 јануар 2015

 За православне ревнитеље благочешћа, Патријарх Јерусалимски Иринеј постао је живо знамење супротстављања екуменизму и апостасији. Иако се Патријарх налази у притвору, трпећи многобројне невоље, он као и раније позива православне да чувају свето Православље од нечистоте Новог светског поретка. Посебно је значајно то што се утамничени Патријарх антиекумениста свакога дана лично моли за нас православне. Препоручујемо пажњи наших цењених посетилаца посланицу Патријарха Иринеја из 2010. године, која треба да подстакне сваког од нас да се молимо за њега.

+ + +

 „Наша Смерност обраћа се Нашој пастви и свој Христоименитој Пуноти Васељенског Православља, нашој браћи – Предстојатељима Православних Цркава, свим Лидерима држава, представницима грађанских, административних и судских органа, званичним структурама Европске Уније и Уједињених Нација и, на крају, нашој у Христу браћи Светогробским оцима.

ЗАСНИВА СЕ НА ТОМЕ ШТО ЈЕ:

1. Наше насилно уклањање с престола Јерусалимског Патријарха, после Васкрса 2005. године, наступило као резултат претњи и напада од стране клирика који су сковали заверу, поставши оруђе отвореног грчког дипломатског и политичког уплитања без преседана, притиска и руковођења ка ономе што се и догодило. Ти клирици саставили су групу опозиционара и учинили следеће канонске преступе:

а) игнорисали су позив да учествују у Светом Синоду, сазваном од стране његовог Предстојатеља (40. правило Помесног Лаодикијског Сабора);

б) нису помињали име свог Патријарха (14-то и 15-то правило Двократног Константинопољског Сабора), основавши антиканонски и противзаконити „свети синод“ (док истовремено канонски и законити Свети Синод никада није на својим заседањима разматрао питање престанка овлашћења Патријарха Јерусалимског, што је и предвиђено одговарајућим законом Краљевства Јордан (№ 27/1958, пар. 6) и Светим Канонима), који је усвојио ни на чему утемељена решења и низ антиканонских и противзаконитих аката, који су довели до хапшења доживотно изабраног Патријарха. Такође имајући у виду да су:

2. Сковали заверу и сазвавши незаконити сабор изабрали од Нас рукоположеног Архиепископа Таворског Теофила, који, знајући за свој антиканонски положај и будући неблагодаран према Нама, држи Нас, почев од 2008. године, у изолацији у Нашем дому, у двору, са закључаним спољним вратима, и забрањујући Нам сваки контакт са Нашим духовним чадима и светогробским оцима, који су остали верни нашој Смерности, њиховом доживотном Патријарху, и чини све то с једним циљем – очигледним из тога што су Нас лишили чак и лекова и медицинске помоћи – у нади на „природну“ Нашу смрт.

ОГЛАШАВА СЕ

Мучеништво Наше савести – је знак откровења свему и свакоме, „Сад је суд овоме свету“ (Јн. 12,31) – због Нашег жртвеног трпљења и очекивања признања лажности оптужби упућених Нама лично, које су нанеле штету Јерусалимској Патријаршији.

Али такође и Наш апел и призив свих представника компетентних органа да размотре, у светлу црквених и грађанских закона“, без претходне судске одлуке, свргавања Наше Смерности с Патријарашког Престола Јерусалимске Цркве, - управо онако како су поступиле Палестинске власти преко, са њихове стране организоване, 2005. године, судске комисије, прогласивши Нашу невиност за кривице за које Нас оптужују. Ми дајемо Нашу сагласност да се објаве сви Наши лични банковни рачуни као и они који припадају нашој родбнини, али такође да се допусти да и Наши тужиоци предоче црквеном и грађанском суду оне документе које, по њиховом тврђењу, постоје против Нас.

Истовремено молимо, да на сличан начин поступе и она лица Јерусалимске Патријаршије која доносе одлуке, саучествују у доношењу одлука или пристају на управљање Патријаршијом антиканонски и без допуштења законитог Синода, једнако као и сви они који су тада заседали против Нас у Константинопољском Фанару и деловали крајње злонамерно, на начин који не води мирном решавању питања (слично као и клирици који су организовали заверу против Патријарха Бугарског Максима, касније оправданог), као и њихови представници, који су довели до уништавања имовине Јерусалимског Патријарха, а такође и прељубочиначки узнесени на Престо Јерусалимске Цркве Теофил и његов адвокат, господин Рами Мутраби, објављивањем својих заједничких или личних банковних рачуна у Јерусалиму, Грчкој и другим местима, а такође, разуме се, и сви они који до сада решавају судбину Наше Патријаршије.

Наше отачко срце не може више да гледа ту слику Тела Цркве Христове и  крвари кривицом преступника и одступника, позива и моли све чланове Сионске Матере Цркве и читавог Православља, а такође и све представнике компетентних органа, да са страхом Божијим, вером и љубављу притекну и помогну у васпостављању канонског поретка у Нашој Патријаршији, да би смо се, по напуштању сатане с ангелима његовим из стада Христова, причестили Истином у славу Вере, у славу нашег народа.

Ниспославши изобилно Наш благослов, очекујемо сваки напор сличан напору Симона Киринејца, молећи се да Господ Животодавац обасја све Светлошћу невечерње Светлости Своје!

У Светог Граду Јерусалиму, године 2010., септембра 2/15.

Ваш заточени Патријарх Јерусалимски

+ Иринеј I

По материјалу са: kondakov.ws/blog

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 26 јануар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.