header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Екуменизам по кардиналу Коху
Екуменизам по кардиналу Коху Штампај Е-пошта
недеља, 22 фебруар 2015

 Кардинал Курт Кох, председник папског Савета за унапређење хришћанског јединства, у интервјуу листу „Осерваторе Романо“, говорио је о приоритетима и проблемима екуменистичких активности „свете столице“. Он је истакао да Римокатоличка „црква“ наставља да води дијалог у 15 праваца, чији је циљ васпостављање јединства са свим црквама и црквеним заједницама.

Кардинал Кох је појаснио да постоји екуменизам истине и екуменизам љубави: први је садржан у решавању богословских питања, како би се дошло до консензуса у богословским питањима; други је – братски дијалог, засниван на милосрђу и општењу у разним областима црквеног живота. То је основа читаве екуменистичке делатности. Без екуменизма љубави немогуће је водити дијалог о истини, сматра главни папин екумениста.

Паписта је додао да у последње време један од главним проблема екуменистичког покрета представља одсуство сагласја око питања самог циља тог покрета.

Но, Ако између православних и римокатолика нема истинског заједничког поимања тајне Свете Тројице, ако између нас и римокатолика нема истинског јединственог поимања Богочовека Исуса Христа и Његове Свете Цркве, чија је Он Глава, о каквом се јединству онда може говорити?

Са кардиналом, који машта о јединству православних хришћана са јеретицима, што римокатолици јесу, могуће је, наравно, саосећати, и предложити му једино могући рецепт за јединство – враћање Вери апостолској, Вери отачкој, Вери православној, заснованој на Седам Васељенских Сабора и истинитом учењу о Цркви. Враћање истинској еклисиологији, по којој је папа био само први међу једнакима и није био непогрешив у свом суду, јер је непогрешива само Васељенска Црква, тачније, - Њена Глава – Господ наш Исус Христос. Само на тој основи могуће је да се римокатолици, отпали од Цркве, врате истинском јединству, које се, слава Богу, чува у Православној Цркви.

По материјалу са „ruskalendar.ru

Последњи пут ажурирано ( недеља, 22 фебруар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.