header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Зар и ти, владико Јефреме?
Зар и ти, владико Јефреме? Штампај Е-пошта
среда, 11 мај 2016
         Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем рекао је на церемонији отварања обновљене бањалучке Ферхат-пашине џамије да људи морају научити да поштују богомоље свих вјера и народа.

„Уважавајући другу вјеру, поштујемо своју и само на тај начин можемо да живимо“, нагласио је владика Јефрем. Он каже да је добро позната радост која испуњава вјернике приликом обнове и изградње богомоља. „Богомоља је мјесто гдје вјерник добија снагу за превазилажење животних изазова и молитва се најјаче осјети у богомољама“, рекао је владика бањалучки.

Он је оцијенио да су богомоље најљепше и архитектонски највредније грађевине. Владика Јефрем је изразио задовољство и срећу што је обновљена Ферхат-пашина џамија. Бискуп бањалучки Фрањо Комарица каже да је захвалан Богу што је дочекао отварање Ферхадије. „Ферхадија је симбол Бањалуке и тако ће бити и у будућности“, рекао је Комарица и поручио да су сви у БиХ дужни да једни другима чине добро. Јакоб Финци, предсједник Јеврејске заједнице у БиХ, нагласио је да је за све народе у БиХ значајно отварање Ферхадије.

„Велика ми је част што присуствујем овом скупу“, рекао је Финци и пожелио да сви у БиХ заједнички обнављају и граде богомоље. Џамија Ферхадија изграђена је 1579. године и задужбина је Ферхат-паше Соколовића. Џамија је 1950. године уврштена у културну баштину БиХ, а потом и на листу споменика свјетске баштине при Унеску. Овај вјерски објекат срушен је 1993. године током протеклог рата, а његова обнова коштала је неколико милиона КМ.

Извор: nezavisne.com

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 12 мај 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.