header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Планови врха РПЦ за обележавање велике екуменистичке годишњице
Планови врха РПЦ за обележавање велике екуменистичке годишњице Штампај Е-пошта
субота, 21 јануар 2017
        Годишњица историјског сусрета патријарха московског и целе Русије Кирила и папе римског Фрање  - 13. фебруара – биће обележена новим сусретом између клирика из врха Руске Православне Цркве и Ватикана, рекао је у петак новинарима председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОВСЦ МП) митрополит волоколамски Иларион Алфејев.

Сусрет патријарха Кирила и папе Фрање одржан је на аеродрому у Хавани 12. фебруара 2016. године и био је то први у историји лични сусрет једног поглара РПЦ и шефа Ватикана,  у ситуацији оштрог погоршања ситуације у Сирији и Ираку.

 „Сакако, овај сусрет је дао нови импулс односима Руске Православне Цркве и Римокатоличке цркве. Ми ћемо неизоставно обележити ову годишњицу неким сусретом јерараха наше Цркве и Римокатоличке цркве, и, мислим, да ћемо, свакако, ојачати нашу сарадњу у свим областима у којима је то могуће и корисно“, - рекао је митрополит Иларион.

Оцењујући резултате првог сусрета поглавара две цркве, он је додао да је „најважније то што је одржан лични сусрет и успостављен лични контакт“.

 „Наши односи се развијају врло систематски, и ми реализујемо различите заједничке пројекте у различитим условима“, - додао је представник РПЦ.

У потписаној заједничкој декларацији у Хавани, патријарх Кирил и папа Фрањо договорили су се, између осталог, о консолидацији напора на заштити прогоњених хришћана на Блиском Истоку и Африци.

Извор: РИА „Новости“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 71 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.