header image
Владимир Димитријевић: Пчела Божија и косовска Штампај Е-пошта
среда, 17 октобар 2018

 МАЛЕ МОНАХИЊЕ                   

         Кад сам био мали, стари су ме поучавали: „За пчелу се не каже да је угинула, него да је умрла“. За разлику од муве и осе, нису ми дозвољавали да убијам пчелу. Моја мајка је говорила да су пчеле као монахиње: девствене су и Богу служе воском, а људима медом. Ако је неко вредан, вредан је као пчела; ако је неко бистар и паметан, бистар је и паметан као пчела.           
Детаљније...
 
Владимир Димитријевић: Конвертитство као пут ка сaмопорицању - "Oluja 2018 i Montenegrini" Штампај Е-пошта
четвртак, 20 септембар 2018

 АНТИПРАЗНИК СРБОЦИДА

Година 2018, август месец. Хрватска, по ко зна који пут, слави „Олују“,  дан када се, са благословом римског папе и Империје Вашингтон – Брисел, „ослободила“ својих Срба и кренула путем у НАТО и ЕУ. Био је то антипразник србофобије и србоцида, на коме су учествовали сви – од Американаца до Монтенегрина. Оргијање је имало и свог појца – Марка Перковића Томпсона, који пева химне Црној легији и Лубурићу. У Србији се о томе писало, углавном таблоидно, али као да није схваћено шта се заиста збило. А збило се много тога страшног, што је легло у темељ србоцидне будућности, која ће постати садашњост ако се не не вратимо себи и ако се не промене светско – историјске околности.

Детаљније...
 
Владимир Димитријевић: О побожном односу према Светом Причешћу Штампај Е-пошта
петак, 14 септембар 2018
        ПРИМЕР ПОБОЖНЕ ЖЕНЕ       

       Свети Владика Николај у свом „Емануилу“ бележи: “Једна жена по имену Велика П., добра домаћица из села Брусника прича како је пре две године лежала болесна у Битољској болници. Рука јој је била страшно отекла. Лекари су просекли оток, и велика количина гноја излазила је из руке. Тада јој приђе једнога дана отац Јован Максимовић, тадашњи наставник Богословије а садашњи владика Шангајски.

Детаљније...
 
Владимир Димитријевић: На сахрани наше наде Ђурић Штампај Е-пошта
среда, 12 септембар 2018
         Данас у вечни живот испраћамо нашу сестру у Христу, Наду Ђурић, чији је живот био велика светлост у тами данашњице. Народна је изрека: “Кога нема, без њега се може“. Она није тачна: кога нема, без њега се мора. Поготово ако је тај који је отишао имао душу новопрестављене покојнице. Јер, није лако бити човек у доба свеопште безљудице. Она је била наше велико благо. Тешимо се, међутим, чињеницом да је то благо прешло у небеску ризницу, и да је постало вечно и непропадљиво.
Детаљније...
 
Владимир Димитријевић: Историја се ближи крају - размишљање на Усековање Штампај Е-пошта
уторак, 11 септембар 2018
           ДА СЕ ПОДСЕТИМО      

Апокалиптично доба је пред нама. И тога се вреди сетити на Усековање главе Светог Јована Крститеља, који је био претеча Христов и у проповеди и у страдању, и који је, због чистоте и ревности, изгубио земни живот, али је стао поред престола Господњег и моли се за сав свет. Убиство Светог Јована због мржње блуднице Иродијаде и нечисте игре њене кћери Саломије било је један од доказа да свет остарео у гресима и безакоњу, и да га само Бог може избавити. И заиста – Богочовек га је избавио, али је цена била Голгота.  

Детаљније...
 
Још...
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа > Крај >>

Резултати 1 - 105 of 774
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 40 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.