header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow "Православни" екуменисти - покретачи могућег великог раскола
"Православни" екуменисти - покретачи могућег великог раскола Штампај Е-пошта
среда, 11 јул 2018

 Руска православна црква упозорила је Цариградску патријаршју да се не игра са јединством православног света. Не само најоштрије досад, него и са паралелом-упозорењем које указује на далекосежне последице.

 Други јерарх у Московској патријаршији – митрополит Волоколамски Иларион – био је више него отворен и јасан, а није, наравно, ово изговорио у своје име:

„Могуће давање аутокефалности Украјинској православној цркви Кијевске патријаршије имало би последице за цео православни свет упоредиве са Великим црквеним расколом из 1054-те године“.

Иларион је још додао:

„Ако, не дао Бог, дође до легитимизације раскола, са давањем аутокефалије расколничкој структури, тешко је чак и замислити какве ће то последице имати у породици православних цркава. То ће фактички значити раскол сличан оном из 1054-те“.

Ово упозорење друге фигуре у врху РПЦ суштински значи да ће – у случају да цариградска патријаршија и патријарх Вартоломеј стану на страну украјинских расколника – за Руску православну цркву постати оно што је за Цариградску патријаршију постао Ватикан 1054-те.

Вартоломеј је упозорен да ће бити изазивач великог раскола, каквог у православљу није било.

Руска православна црква није имала представнике на Критском сабору.

 

Извор: "Факти"

Последњи пут ажурирано ( среда, 11 јул 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.