header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ arrow Упокојио се у Господу архимандрит Лазар Абашидзе, један од највећих антиекумениста данашњице
Упокојио се у Господу архимандрит Лазар Абашидзе, један од највећих антиекумениста данашњице Штампај Е-пошта
петак, 24 август 2018

 17. августа 2018. године упокојио се у Господу архимандрит Лазар (Абашидзе), клирик Грузијске Православне Цркве, поборник чистоте Православља, мисионар, духовни писац и публициста, издавач, велики подвижник и противник црквеног модернизма и екуменизма.

        Архимандриг Лазар, родом из Абхазије, рођен је 25. августа 1939. године. После секуларног образовања, пострижен је у монаха 1980. године. Постављен је у манастир Бетанија (Грузија) у којем је благодарећи архимандриту Јовану Мајсурадзеу и схиархимандриту Јовану Мхеидзеу (савременим светима – Грузијска Православна Црква их је канонизовала 2003. године) установљен усредсређени монашки молитвени живот. Овај манастир је био први мушки манастир који је добио дозволу да буде отворен у совјетско вријеме, 1978. године.

Године 1990. отац Лазар је живописао капелу Свете царице Тамаре. Тамо је добио звање архимандрита. Игуман Бетаније био је до 1997. године. У то време писао је о аскетици, молитви, паганским религијама и екуменизму.

Архимандрит Лазар је аутор великог броја душекорисних књига и чланака, написаних за савремене православне хришћане, с краја 20. и почетка 21. века. Његови радови засновани су на учењу Светих Отаца и установама Православне Цркве. Архимандрит Лазар је често разобличавао духовне пороке, најчешће виђене на путу савременог човека, као што су окултизам, јога и други. Перу архимандрита Лазара припада, између осталог, и једна од најпознатијих књига у Русији, „Грех и покајање последњих времена: О тајним болестима душе“, која је последњих година доживела више издања.

Отац Лазар је посебно непомирљиву позицију заузимао према екуменизму. 1997. године био је један од настојатеља манастира и монаха који су упутили писмо грузијском Католикосу-Патријарху Илији Другом у коме су захтевали да Грузијска Православна Црква иступи из свејеретичке организације зване „Светски савез цркава“ (ССЦ). Исте године Католикос-Патријарх Илија Други доноси мудру одлуку о иступању Грузијске Цркве из ССЦ-а.

Отац Лазар је сахрањен  20. августа.

Царство Небеско и вечни покој нека је новопрестављеном архимандриту Лазару!

Поводом упокојења оца Лазара, „Борба за веру“ ће у наредним данима поновити неке од његових најзапаженијих текстова.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 26 август 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.