header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Митрополит Симеон Шостацки потврдио: Бићу кандидат за поглавара будуће аутокефалне цркве Украјине
Митрополит Симеон Шостацки потврдио: Бићу кандидат за поглавара будуће аутокефалне цркве Украјине Штампај Е-пошта
петак, 16 новембар 2018
 Митрополит виницки и барски руске јурисдикције у Украјини (УПЦ-МП), Симеон Шостацки, који је прекјуче отворено иступио у прилог аутокефалије Цркве Украјине, потврдио је медијске тврдње да се састао са предśедником Петром Порошенком, те да ће присуствовати архијерејскоме сабору уједињења украјинскога православља – што је противно одлукама његове матичне јурисдикције.
Митрополит Симеон је одбио да потпише резолуцију УПЦ-МП о прекиду евхаристије са Цариградом, затим о проглашењу неканонских одлука Цариграда да рехабилитује јерархију УПЦ-КП и УАПЦ и о одбијању да се подржи стварање аутокефалне Цркве Украјине.
Према ранијим написима неких украјинских медија, управо митрополит Симеон Шостацки најозбиљнији је кандидат за будућега поглавара обједињене аутокефалне Украјинске православне цркве. Митрополит Симеон је у одличним односима са Порошенком, доскорашњим вјерником руске јурисдикције у Украјини.
Досадашњи поглавар Кијевске патријаршије, патријарх Филарет Денисенко, одрећи ће се аспирације да постане поглавар аутокефалне Цркве. На тај начин, Филарет би отворио пут да се многе ране из готово тродеценијскога раскола залијече и да процес обједињавања украјинскога православља буде са што је могуће мање трзавица. Вјерује се да је предśедник Порошенко дискретно молио патријарха Филарета да се одрекне трона будућега поглавара Цркве. Тим молбама се, према неким изворима, придружио и патријарх цариградски Вартоломеј. Напомињем – нема званичних потврда за ове тврдње.
Прексиноћ, на састанак са Порошенком – према писању рускога листа „Коммерсантъ” – присуствовали су из УПЦ-МП „митрополит перејаславско-хмељницки и вишњевски Олександар (Драбинко), архиепископ новокаховски и генически Филарет (Зверев) и митрополит винницки и барски Симеон. Управо је митрополит Симеон имао пуномоц́ја 15 владика УПЦ-МП да учествује на састанку са Предśедником”.
Митрополит Симеон Шостацки рођен је 1962, за епископа је рукоположен 1996. а од 2011. године је митрополит. Његова Епархија Виницка и Барска има 314 парохија и око 250 свештенослужитеља. Он је дао интервју за Портал „Винниця.инфо”. Слиједе најзанимљивија питања и одговори…
ВИННИЦЯ.ИНФО: Да ли подржавате давање аутокефалије Украјинској православној цркви?
МИТРОПОЛИТ СИМЕОН: Увијек сам био заговорник аутокефалне Цркве, а у овом случају још постоји времена и прилика, не само за мене, вец́ и за многе епископе наше Цркве (УПЦ-МП), да сами одлучимо за себе. Морамо размотрити ово питање.
ВИННИЦЯ.ИНФО: Да ли је истина да једини нијесте потписали резолуцију прекјуче на засиједању УПЦ-МП?
МИТРОПОЛИТ СИМЕОН: Резолуција садржи 12 тачака. Са некима се слажем… Али, постоје тачке са којима се не слажем. Прије свега, то је престанак евхаристијскога заједништва са Цариградском патријаршијом. Друго неслагање је о одбијању рехабилитације оних које зовемо ‘расколници’. За 25 година нијесмо успјели да излијечимо тај раскол. Данас имамо ту прилику, јер је наша држава позвала Цариградску мајку-Цркву, која има историјско искуство, да помогне како би залијечили ту рану…. Када је о Цариграду ријеч, чињеница је да с њим прекидамо евхаристијску заједницу. Ово је екстремна мјера, али примјењује се само када постоји између нас догматска, канонска разлика. Данас, догма и канони Цариграда остали су непромијењени. Тако да ће одлука о развргавању те заједнице са Цариградом бити врло непријатељска за Хришћанство.
ВИННИЦЯ.ИНФО: Да ли су на Вас притискали током засиједања УПЦ-МП 13. новембра?
МИТРОПОЛИТ СИМЕОН: Па, наравно, кад сви дижу руку ‘за’, а Симеон ‘против’. Изгледам као бијели гавран... Ја сам рекао да нијесам могао потписати јер се не слажем са свим тачкама. На крају, Блажњејши (митрополит Онуфриј Березовски, челник УПЦ-МП) рече: Добро, кад владика Симеон не жели да потпише, онда је резултат сви ‘за’, један ‘против’.
ВИННИЦЯ.ИНФО: Како су други епископи УПЦ-МП донијели одлуку?
МИТРОПОЛИТ СИМЕОН: Имамо занимљиву ситуацију у погледу епископа, ако погледамо гласање у коме су сви ‘за’ и један ‘против’. Па сам рекао: Добијамо резултат као у совјетска времена, сви су ‘за’! Хоћу да кажем да то није реално. Нијесам сигуран да је гласање било из срца свакога епископа, али то само Господ зна. Не могу да гледам у њихову душу. Имамо различите ставове, постоји подршка и осуда. Но, све је воља Божија…
ВИННИЦЯ.ИНФО: Да ли сте се срели са Председником?
МИТРОПОЛИТ СИМЕОН: Састанак је планиран са свим епископима. Предśедник нас је очекивао у 14 сати, како је договорено. Али, на моје велико жаљење, то се није догодило. Такав састанак је (касније) одржан са одређеним бројем епископа, за шта смо Председнику захвални. Он је такође имао прилику да нам каже своје мишљење. Био сам на састанку и схватио да су много изгубили они епископи који нијесу чули ријечи Предśедника. Добили би и одговоре на питања која би поставили шефу државе.
ВИННИЦЯ.ИНФО: Што сте разговарали са Петром Порошенком?
МИТРОПОЛИТ СИМЕОН: Сада је у вјерскоме животу Украјине једна идеја – то је аутокефална помјесна Црква Украјине… Није тајна да је стварање аутокефалне Цркве један од процеса државотворства…
ВИННИЦЯ.ИНФО: Мислите ли да постоји план Москве да дестабилизује ситуацију у вези са формирањем Украјинске аутокефалне цркве?
МИТРОПОЛИТ СИМЕОН: Не знам, не желим да идем на ниво геополитике. Говоримо о црквеним стварима. Знам само једну ствар, да је, након одлуке Цариградскога синода, Синод Московске патријаршије 15. октобра одлучио да прекине евхаристију. Господ ће нас упутити, не ми. Да видимо шта ц́е се догодити.
ВИННИЦЯ.ИНФО: Да ли је тачно да Ви можете постати поглавар обједињене аутокефалне Украјинске православне цркве?
МИТРОПОЛИТ СИМЕОН: На будучем обједињавајућем архијерејскоме сабору, ђе ће бити успостављена помјесна Црква, биће изабран њезин поглавар. Сваки од чланова архијерејскога сабора може бити изабран за њезина поглавара. Укључујући и мене.
Владимир Јовановић, „Антена М“
Последњи пут ажурирано ( петак, 16 новембар 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 73 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.