header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит Амфилохије: Хвала браћи старо-католицима... Штампај Е-пошта
субота, 06 јун 2009

Говор митрополита Амфилохија на освећену цркве у Белпу крај Берна

           Прошлог викенда у швајцарском месту Белпу крај Берна уз велики број Срба, било их је око 3.500, освећена је прва Српска православна црква која се гради од темеља у Швајцарској. Свечану литургију служили су митрополит црногорско – приморски Амфилохије, митрополит Руске православне цркве у Швајцарској Михајло, епископ средњоевропски Константин и наши свштеници који чинодејствују у Швајцарској, Немачкој и Аустрији. Гост је био митрополит западно европски Васељенске патријаршије Јеремија са седиштем у Женеви.

Својим појањем црквени хор из Берлина употпунио је литиргију и дао јој посебан значај. После свечане литургије гости и званичници, међу којима су били и амбасадор Србије у Швајцарској, Милан Протић и министар саветник, конзул Владмир Нешић, позвани су на свечани ручак. Уприличено је народно славље уз оркестар Шумадија експрес, а свечаност су играма употпунила културно –уметничка друштва Карађорђе и Бисери из Берна и Петар Кочић из Дерендигена.

Митрополит Амфилохије је после ручка дошао међу бројне вернике, срдачно их поздравио и обратио им се, а они су му узвратили дугим аплаузима. Он је, између осталог, подсетио да је до 11. века Швајцарска била православна земља: Хвала браћи старо – католицима, који су нам дали могућност да се једно време сабирамо у њиховој цркви, да бисмо данас били у свом православном храму. Шта има лепше од храма Божјег, по храмовима се познају људи и народи, где нема ни људи, тамо нема ни зрелих народа, један народ кад сазри онда гради храмове и рађа свеце. Од народа који не рађа свеце треба бежати. Многи су од вас су давно дошли са својим сиромашним материјалним коферима у ову земљу, али зато са богатим кофером душе своје, то сте донели себе ради, али и Европе ради, а то потврђујете и овим светим храмом. То је дивно, велико и благослевено што смо данас овде у Берну у новоме храму – рекао је Амфилохије.

А. Красојевић

 Франкфуртске Вести

Последњи пут ажурирано ( субота, 06 јун 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 КЊИГЕ НАШИХ САРАДНИКА НА САЈМУ КЊИГА

Детаљније...

+ + +

Тело не може ни љубити ни мрзети. Не може се тело заљубити у тело. Способност за љубав припада души. Кад се душа заљуби у тело, то није љубав но жеља, пожуда. Кад се душа заљуби у душу, не кроз Бога, то је или дивљење или сажаљење. Кад се пак душа кроз Бога заљуби у душу, без обзира на изглед тела (лепоту, ругобу), то је љубав. То је права љубав, кћери моја. А у љубави је живот.

Свети Владика Николај, "Касијана"

Научник привлачи знањем, богаташ богатством, леполик лепотом, вештак вештином. Свак од њих привлачи ограничен број лица. Једино љубав привлачи сва људска бића. Привлачност љубави је неограничена. И учен и неук, и богат и сиромах, и вешт и невешт, и леп и ружан, и здрав и болестан, и млад и стар – сви хоће да буду љубљени. Христос је распростро своју љубав на све, и љубављу привукао к себи све. Својом љубављу Он је обухватио и мртве, давно иструлеле и од људи заборављене.

Свети Владика Николај , "Касијана"

Човек и мртав жели да буде љубљен. И после смрти бори се против смрти. Зато се многи труде, да завештањима и задужбинама обезбеде љубав према себи и после смрти. И жив и мртав човек жели да буде љубљен. Сродници могу да имају љубав према умрлим сродницима. А Христос рече: „Кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи“ (Јован. 12, 32). Подигнут на крст Он је својом жртвом из љубави према свима привукао к себи све, чак и душе умрлих из Ада. Пре Христа, кћери моја, није постојала наука о љубави, нити религија љубави.

Свети Владика Николај, "Касијана"


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.