header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow САОПШТЕЊА arrow Уредништво: На Сабору ништа ново – игра престола се наставља
Уредништво: На Сабору ништа ново – игра престола се наставља Штампај Е-пошта
понедељак, 27 мај 2019

 Сваке године наши посетиоци и православни Срби уопште очекују да ће на архијерејском сабору СПЦ нешто да се догоди. Али, увек буде исто: трубе, фанфаре и ватромет – и ништа. Све испадне, као и увек, много буке ни око чега. Наше Уредништво је чекало да се ствар слегне, па да дамо озбиљан и трезвен поглед на ситуацију.   

         Све је почело настојањем да се научи памети самозвани потомак мајмуна, „православни“ еволуциониста, епископ Максим Васиљевић. Он је критикован и као еволуциониста, и као фанариота који брани расколника Вартоломеја у Украјини, и као неко ко тврди да је свети Сава аутокефалију за СПЦ добио милошћу Фанара. С њим је у полемику ушао, на први поглед свемоћни, епископ бачки Иринеј Буловић, а придружио му се и одани епископ крушевачки Давид, чији смо текст, ослободивши га „мамбо – џамбо“ наслага подробно анализирали (овде:). И Иринеј Буловић и Давид Перовић, епископи, у својим овогодишњим чланцима су се оградили од јересијарха Јована Зизиуласа, учитеља Максима, Гргура и братије, па је и то давало наде да ће „летети перје“.

Али, перје није летело из више разлога: иако је свештенство са народом било за уклањање Максима са места на коме је, то није могуће јер је он, као и Гргур, као и Иринеј Добријевић, човек америчких структура моћи, и веома потребан и користан у игри која се у СПЦ игра. У суштини ствар је проста: он је човек Цариграда, а Цариград је пион Вашингтона, и – то је то.

С друге стране, у домаћој „игри престола“, која никако да се заврши, јер патријарх Иринеј има јаку генетику, и не пада му на памет да се повлачи у гробље, Максим је са Гргуром стао на страну митрополита Амфилофија, кога Гргур у интервјуу прозападном недељнику „Време“ зове „мудрим старцем“. Наравно, они су уз митрополита само привремено, а чекају да оба борца за престо, и Радовић и Буловић оду у „вечна ловишта“, па да крену у праву борбу за трон (При чему их са друге стране чека човек од Буловићевог највећег поверења, митрополит лас вегаски Порфирије (овде:), који је, као што и врапци на грани знају, био на челу фирме зване РРА (овде:), и има огромно поверење домаћих обавештајних служби, као и духовни му отац.)   

Прича о Косову и Метохији била је још један аргумент у „игри престола“: митрополитова екипа је била за „тврду позицију“ (придружио им се, одавно, косовко – метохијски мутивода и духовни оцеубица Теодосије), али патријарх и епископ бачки су настојали да стишавају ствар, при чему је патријарх, стари ђак патријарха Титовог доба Германа, добио улогу да хвали Вучића и у себи мисли: „Змију глади, испод ње се вади“. Ипак, с обзиром на јавно мњење, став о Косову морао је да буде чврст. И био је.

У вези са Максимом, нађено је „соломонско решење“ – да се он писмено покаје у вези са ставом око аутокефалије СПЦ, а остало да се гурне под тепих.

Каква еволуција?

Кога је брига за јерес?

То је, као оптужба коју је уочи Сабора изнео владика Давид у име владике Буловића, само једно од средстава у борби за моћ и власт.

Бискуп Гргур, Максимов брат по оцу им Таси званом „Фрљока“, покушао је да и то „писмо покајања“ негира преко Жељке Јевтић и „Блица“, али му то није пошло за руком, јер је портпарол бачки цело писмо објавио на свом званичном сајту - сазнало се да се еволуциониста фанариотски звани Максим „каје“, само што се није у кострет обукао (овде:).                     

Владика бачки је, као и сваки рационалан играч у „игри престола“, урадио неколико битних ствари да ојача своју позицију: пре свега, окупио је око себе владике „под опалом“, заправо безаконо свргнуте, попут Филарета и дружине (чак су се и сликали с њим), вероватно им причајући бајке да ће се једном вратити на катедре с којих су прогнани, али, што је много важније, заузео је два места у Синоду: једно за себе, а једно за своје „духовно чадо“, Давида.

Откуд таква потреба за Давидом у синоду? Зна се: борци за престо, Радовић и Буловић, наградили су  још пре неку годину своје одане људе који су будно „чували“ патријарха Павла на болесничкој постељи ничим другим до хиротонијама – калуђери Методије и Давид су, ради одане службе, добили по хиротонију. Има се – може се! (Мислимо, наравно, има се утицај, може се хиротонија. Може им се!) Амфилохијеви људи нису могли у синод.

Ствар је прилично јасна – владика бачки држи Србију под својом контролом, што је показао предсаборским посетама онима који би могли да „врдају“, као што је епископ ваљевски Милутин. Он има и своје интелектуалце, попут једног контроверзног филмаџије, који у његово име држе предавања на разним странама, а преносе и поруке.

Митрополит Амфилохије се држи са „Тасином“ духовном децом Гргуром и Максимом, и остварује свој утицај тамо где може (рецимо, у Јужној Америци). А патријарх Иринеј се сналази „германовски“, јер зна да нема шале са човеком на челу Србије, који у рукама држи све могуће досијее, а у њима свашта пише. 

Поред оног што смо у току и непосредно после завршетка Сабора већ објавили, у наставку дајемо и неколико текстова који показују како је изгледао саборски рат у области информисања. Јасно нам је да о рушењу Цркве, галопирајућим јересима, новотаријама, расколима и народу и његовим духовним потребама нема ко да мисли. Село и даље гори, а духовне бабе се чешљају.                        

 

http://borbazaveru.info/content/view/11691/37/          

https://sozercanje.wordpress.com/2019/05/20/неблагословена-запета/                                                   

https://sozercanje.wordpress.com/2019/05/23/саопштење-на-саопштење/    

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 27 мај 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.