header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Амфилохијев клан тражи ванредно заседање СА Сабора Штампај Е-пошта
уторак, 08 октобар 2019
       Како „Борба за веру“ сазнаје из својих извора у врху Београдске патријаршије, писмо које је митрополит црногорско-приморски Амфилохије предао патријарху Иринеју (овде:), садржавало је захтев патријарху за сазивање ванредног Сабора, потписан од стране петнаесторице епископа.

Амфилохијев клан, састављен од расколника и заступника Дарвинове теорије еволуције, у народу познатијих као мајмунолози, тражи да заседање Сабора почне у среду 9. октобра, по завршетку свечаности јубилеја у Сава центру.

Патријарх Иринеј је одбио захтев за сазивање Сабора.

Што се тиче друге групе епископа, које предводи епископ бачки Иринеј Буловић, они прекјуче нису били заједно са осталим епископима, већ су боравили у другом хотелу, одвојени од осталих.

Амфилохије и Теодосије - затирачи СПЦ на Косову и Метохији

На јучерашњој свечаности у Пећкој патријаршији није био присутан ни патријарх Иринеј, нити ико од Буловићевих.

У изјави за Радио Гораждевац (следи у наставку), Амфилохије је потврдио да је од патријарха тражено сазивање ванредног Сабора, те да се он и „већина архијереја“ не слажу са одлуком Синода да се председнику Србије Александру Вучићу додели орден.

+ + +

 

Без патријарха и чланова синода настављено обележавање јубилеја СПЦ у Пећкој Патријаршији

Посетом епископа Пећкој Патријаршији настављено је данас обележавање осам векова аутокефалности СПЦ. Осим владике дабро-босанског Хризостома, нико од чланова синода Српске православне цркве није дошао данас у манастиру Пећка Патријаршија у наставку обележавања осам векова аутокефалности српске цркве.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оправдава изостанак патријарха српског Иринеја годинама и здравственим стањем.

„Ово је осамстогодишњи сабор наше цркве на челу са његовом светошћу нашим патријархом Иринејем, наследником Св. Саве. Овај сабор је почео у Жичи. Његова светост је у годинама, тако да ипак није могао да дође али веђина архијереја су овде присутни, медју њима и епископ Рашко-призренски који је ето главни овде на распетом Косову“, Изјавио је митрополит Амфилохије за Радио Гораждевац.

Митрополит Амфилохије рекао је за Радио Гораждевац да се не слаже са одлуком синода да орден Св.Саве додели председнику Александру Вучићу и нагласио да се велики број архијереја не слаже са том одлуком али да ће је испоштовати.

„Што се мене лично тиче а верујем и један добар део наших архијереја нису тиме задовољни. Није била ово и прилика за тако нешто. Овде је присутно било и остало оно што обједињује и сједињује и цркву и народ. Господин Вучић он је председик, наравно привремени, као и сви председници Србије и то је за поштовање за оне који су га изабрали али он није председник српског народа у свету. Црква је не само србијанска црква, она је жижа свеукупног нашег народа у читавом свету. Према томе, Сабор као такав не може да се орјентише партијски, са поштовањем према свима и свакоме“, изјавио је митрополит Амфилохије.

Митрополит је потврдио да је један добар део епископа затражио да заседа ванредни сабор Српске православне цркве.

„Један добар део епископа је предложио да у склопу са овим осамстогодисњим, буде и један јесењи сабор који би био посвећен просвети. Е сада, од тада до данас има још пуно животних тема, које су управо за сабор и један број епископа је управо и предложио. Видећемо како ће то бити, јер за време обележавања седамстопедесет година (аутокефалности), за време блаженог патријарха Германа је био ванредни сабор, па зашто неби и сада био“, рекао је Амфилохије.

Епископи Српске православне цркве ће вечерас служити вечерње богослужење у манастиру Високи Дечани. Света архијерејска литургија биће служена сутра у манастиру Пећка Патријаршија.

 

gorazdevac.com

Последњи пут ажурирано ( среда, 09 октобар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.