header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Руско страдање за Христа насупрот грчкој издаји вере и филозофирању о Богу (препоручујемо) Штампај Е-пошта
петак, 25 октобар 2019

 Обраћање митрополита запарошког и мелитопољског Луке поглавару Грчке Цркве Јерониму:

"Ви раздирете ризу Христову и распињете Његово Пречисто Тело, кидајући Цркву на комаде"

          Митрополит запарошки и мелитопољски Лука (Украјинска Православна Црква Московске патријаршије), обратио се 21. октобра,  путем свог „Телеграм-канала“,  ревнитељским писмом поглавару Грчке Православне Цркве Јерониму, поводом признавања националистичке секте зване „Православна црква Украјине“ од стране ГПЦ. Ексклузивно за читаоце "Борбе за веру" доносимо писмо Митрополита Луке, у коме он, слободно можемо  рећи – говори у име свих православних Словена оданих Матери - Цркви.

>>Желео бих да изразим речи благодарности архиепископу Јерониму, што нам је отворено и јасно показао своју позицију. Јер, много је опасније комуницирати са човеком кад не знате да болује од опаке заразне болести. Али ако то постане познато, онда можемо користити заштитна средства да се и сами не заразимо истом.

Својим поступцима Ви сте засведочили, уважени Владико, да политички и материјални стимуланси делују на Вас снажније од страха Божијег и бојазни од кршења црквених канона. Јасно сте нам показали да је Ваша болест прешла из латентног облика у отворени. А њено име је – јерес Константинопољског папизма. Ова болест је прождрела принципе саборности и христоцентричности, којима је Црква увек живела.

За Православље, глава Цркве свагда је био и остаје Христос, а не источни папа, кавим Ви видите Константинопољског патријарха.

Такође, ми Вам благодаримо, драги Владико, што сте нам пружили прилику, не речима, него делима, да докажемо нашу вјерност Христу. За разлику од Вас, наши парохијани то раде не "украшеним ткањем речи", већ стојећи до крви у Правди и Истини, штитећи своје храмове од отимања. Данас нашу Цркву руше црвени богоборци обучени у црквене ризе, који су захваљујући Вашем турском ментору и Вашој прећутној сагласности одлучили да им је сада дозвољено да преузму име наше Мајке – Цркве.

Ви нам помажете да се уздигнемо од снаге у снагу у исповедању наше вере. Али, ја  стварно не бих желео да цена нашег спасења буде пигибао Ваше душе и душа оних који су заражени истом болешћу. Јер данас, прелепо говорећи о Христу, Ви истовремено раздирете Његове ризе и распињете Његово Пречисто Тело, кидајући Цркву на комаде. Ваши поступци, Владико Јерониме, коначно су открили гнојну рану, која, по свему судећи, гноји дуго времена.

Будући да сте прејемник Ваших славних предака, чијим је трудом Православље засијало широм света, Ви сте се погордили зато што сте њихови потомци. Но, не приневши у њихову ризницу ништа своје, Ви сте одлучили да њихово наслеђе јесте оно што Вас, само по себи, уздиже над другима.

Али, не гордост на пређашње заслуге других, већ понизно служење Христу у садашњости чини нас наследницима славних Отаца Цркве. Искрено вам желим, многопоштовани Владико, спасење и молим се да Вам Бог да разум да увидите грехе учињене против наше Матере – Цркве и снагу да се покајете и вратите у Њено окриље.

Усуђујем се да Вас подсетим на речи Вашег великог Грка – Јована Златоустог да се грех раскола не пере ни мученичком кврљу.<<

 

Извор: https://t.me/Lekarzp/169

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( субота, 26 октобар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.