header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Атанасије Ракита у служби америчких планова за стварање "Црногорске православне цркве" (видео)
Атанасије Ракита у служби америчких планова за стварање "Црногорске православне цркве" (видео) Штампај Е-пошта
петак, 06 децембар 2019

 Јуче је на телевизији Хепи у јутарњем програму код господина Марића гостовао адвокат Преосвећеног владике Филарета гдин. Драгољуб Томашевић. Он је изнео многе исказе и сведочанства шта се све збива у Епархији милешевској, а што смо ми, и многи други износили и износимо у јавност, сматрајући да се истина треба и видети и чути. Невероватно је то, да сви виде шта ради и како се понаша Атанасије Ракита, само Синод и врх Српске цркве ћути и немо посматрају урушавање Српске православне цркве у Рашкој области.

Господин Драгољуб Томашевић почео је емисију са податком, да је лична секретарица Епископа Атанасија Раките његова жена извесна Александра Јуришић, а ми додајемо и ово, да је и њен брат, а Атанасијев шурак Зоран Јуришић, шеф Кабинета Епископа милешевског. Обоје су наводно службеници Епархије милешевске и наравно налазе се и на платном списку. Ови подаци се налазе и на званичном сајту Епархије милешевске на адреси  http://milesevskaeparhija.rs/eparhija/ (У прилог фотографија). Ово је кривично дело, Злоупотреба службеног положаја из члана 359 КЗ РС, за које је по ставу 1 предвиђена затворска казна у трајању од шест месеци до пет година. С обзиром, да су у конкретном случају испуњени услови за примену одредбе и трећег става наведеног члана, предвиђена казна износи од две до дванест година, а све из разлога што је материјална добит сигурно прешла границу од милион и по динара, законом одређену за тај став. Чак је и Зоран Јуришић био службеник Епархије бихаћко-петровачке у Босанском Петровцу.

Оно што је гдин. Томашевић изнео, а што се већ налази на сајту „Борба за веру“ (овде:), јесте, пресуда Вишег суда у Ужицу, где је Епархија милешевска, за време администрације Епископа Јоаникија Мићовића, поднела тужбу против владике Филарета за штетност Уговора за изградњу базена у Прибојској Бањи. Одлуком Вишег суда у Ужицу, тужба је одбијена, а Епархија милешевска на челу са Атанасијом Ракитом дужна је да исплати све трошкове: излазак и мишљење вештака, судске трошкове и др. Када се прочита ову пресуда, јасно се да видети да је владика Филарет радио у корист СПЦ и на добит мештана Прибојске Бање, која већина живи од бањског туризма. Видевши да је тужба одбијена, Атанасије Ракита под љутњом и бесом одлази код својих ментора у америчку амбасаду и тражи од њих, да преко врха СПЦ отерају владику Филарета из манастира Дубнице и Епархије милешевске.

Америчка висока делегација у саставу од Сема Браунбека амбасадора САД за верске слободе и Ентонија Годфрија амбасадора САД у Србији и осталих службеника (http://www.spc.rs/sr/), не каснећи ни мало, већ 11. новембра о.г., одлазе директно у Патријаршију код патријарха Иринеја и ту издају неопозиву наредбу да се владика Филарет има у што краћем року уклонити не само из манастира Дубница, него из целе Епархије милешевске, тако да буде што је могуће даље од Рашке области. Њихов циљ је одавно јасан, а то је поцепати Епархију милешевску, одвојити Архијерејско намесништво у Пљевљима и припојити га Епархији будимљанско-никшићкој и тако створити неопходне предуслове за осамостаљивање и одмах потом тражење аутокефалности Црногорске цркве на челу са митрополитом Амфилохијем.

Треба се вратити и поново напоменути случај напада на владику Филарета, где је Атанасије Ракита, у пијаном стању оптужио владику Филарета да је проневерио црквене паре, на шта му је владика Филарет одговорио: да он ништа није украо, да за сваки динар има доказ о утошку и да владика Филарет нема жену и децу, тако да нема ни потребе да присваја и другоме даје епархијски новац, као што то има он (Атанасије Ракита). Када је то чуо Атанасије Ракита почео је да чупа владику Филарета за браду и да га истерује напоље, говорећи: „напоље, ово је моја епархија, ја сам овде шеф.“ О свему овоме дат је исказ СА Синоду, где је и отац Павле, који је био намесник манастира Дубнице, дао писмено сведочанство о овом нападу на владику Филарета. После овога отац Павле је протеран из Епархије милешевске и тренутно се налази у свом породичном дому у Бачкој Паланци. У јавност је пуштена вест да је отац Павле подхитно морао напустити манастир због здравственог стања.

Адвокат Томашевић је јавно прозвао Атанасија Ракиту да је од Епархије милешевске направио приватно предузеће и нагласио да се обрати пажња на нелегалну сечу епархијске шуме и позвао надлежне органе да испитају овај случај.

Сами пастирски рад владике Филарета може се и данас видети када се дође у посету у Епархији милешевској. Све те обнове храмова, манастира, конака и парохијских домова остаје на употребу верном народу. Сама манастирска ризница и библиотека манастира Милешеве је од великог значаја за Српски народ и Србију.

Већ дуже време и ми, верни народ Пријепоља, указујемо на проблеме и работе шта све ради Атанасије Ракита, али нико од врха СПЦ не предузима ништа у вези њега. Уколико се не крене у реализацију проблема, мештани ће организовати протесни скуп против Атанасије Раките и одбрану владике Филарета. Јавност ће бити упопзната о свему.

ДОСТА НАМ ЈЕ БЕЗОБРАЗЛУКА И ИЗДАЈНИШТВА АТАНАСИЈА РАКИТЕ!

 

    

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 06 децембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.