header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Осврт на интервју Јована Ћулибрка за хрватски "Јутарњи лист" Штампај Е-пошта
недеља, 05 јануар 2020

 „Наш“ (боље рећи: њихов) владика Ћулибрк у целом интервјуу за загребачки „Јутарњи лист“ (овде:) није нашао за потребно да проговори једну једину реченицу о стању поверене му епархије и о положају напаћеног народа повереног му владичанства. Невероватно али истинито!

евтoг стaњa:

Садашњи изглед саборног храма Свете тројице у Пакрацу:

Можда би г. Ћулибрк могао и да објасни припадници које и чије службе су прилом његовог устоличења, пре четири године, због застрашивања и евидентирања, током литургије стајали у спољној припрати храна и снимали (великом камером) вернике,  присутне Србе Славоније и госте. Односно да ли је то чињено са његовим благословом; ако није – зашто та банда није најурена из црквеног објекта.

А због упознавње хрватске јавности са суровом стварношћу опљачкане и девастиране библиотеке славонског владичанства у Пакрацу, штета што г. Ћулибрк није навео да је та библиотека била најбогатија на свету са српским инкунабулама: имала их је 300, све до краја 1991. године. И штета што читаоце „Јутарњег листа“ није обавестио да су се инкунабуле, које су опљачкале усташке банде Томислава Мерчепа, 1992. и 1993. продавале у загребачким антикваријатима по цени од 2.000 немачких марака (DEM). Добро би било да је навео и колико инкунабула се сада налази у фонду библиотеке мученичке славонске епархије.

 

Андреј Ј.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 06 јануар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 44 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.