header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Премијер Македоније допутовао на Фанар да реши питање аутокефалије Штампај Е-пошта
уторак, 14 јануар 2020

 Циљ посете премијера било је разматрање проблема непризнате Македонске „цркве“.

Самоумишљени источни папа Вартоломеј, примио је 13. јануара председника владе Северне Македоније Оливера Спасовског, његовог претходника Зорана Заева и њихове помоћнике Дејна Талевског и Дејана Сотировског. Сусрет се догодио на иницијативу македонских политичара, известила је грчка агенција црквених новости „Ромфеа“.


Присустни су разматрали црквена питања Северне Македоније, где постоји канонска Охридска ариепископија Српске патријаршије и расколничка „Македонска православна црква“, која жели аутокефалију. У циљу решавања овог црквеног проблема, македонски политичари су се обратили „Матери – Цркви“.

Вартоломеј је, с купа с Македонцима, донео одлуку да позове представнике Српске Православне Цркве и непризнате МПЦ у резидецију Константинопољске патријаршије ради консултација и покушаја да се пронађе обострано прихватљиво решење.

Како је саопштила грчка агенција, „атмосфера преговора била је топла и искрена“. Премијер и његови помоћници изразили су своје уважавање и поверење шефу Фанара.

 „Савез православних новинара“ Русије, раније је већ известио о спремности председника владе Македоније да плати патријарху Вартоломеју за Томос признавања у православном свету непризнате „Македонске цркве“

Још у јулу 2019. године, премијер је изјавио да влада Македоније с патријархом Вартоломејем већ ради на питању добијања аутокефалије, и да је он спреман да „без проблема уплати новчану донацију“ шефу Фанара за Томос за „Македонску цркву“.

 

Приређивач: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 14 јануар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 49 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.