header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Хулитељ Иларион Штампај Е-пошта
субота, 15 фебруар 2020

Живот и подвиге Преподобног Серафима Саровског упоредио са добротворним радом римокатолика Теодора Петровича Газа, кога су звали „свети доктор“

+ + +
„СВЕЦИ – ЗНАК И СЕМЕ ЈЕДИНСТВА“
(фото-видео)
 
          У „Апостолској палати“ у Ватикану, 13. фебруара 2020. године одржан је сусрет другог по рангу руског екуменисте и модернисте, председника Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОВСЦ МП) митрополита волоколамског Илариона с римским папом Фрањом.

Председник ОВСЦ-а пренео је папи поздраве првог по рангу руског екуменисте и модернисте патријарха московског и целе Русије Кирила. Са своје стране, папа је замолио да се пренесе његов братски поздрав патријарху Кирилу.

Током сусрета, који је одржан у атмосфери међусобног разумевања и дорожељатељности, стране су разговарале о актуелним питањима међусобних односа Московске патријаршије и Римокатоличке цркве. Митрополит Иларион је говорио о конференцији „Свеци су знак и семе јединства, која је одржана на Папском универзитету Тома Аквински, уприличеној поводом четврте годишњице историјског сусрета папе Фрање и патријарха Кирила у Хавани.

Иступајући на поменутој конференцији, председник Папског савета за унапређење хришћанског јединства кардинал Курт Кох, истакао је важност изабране теме ове године, нагласивши да је феномен светости и пример светих – фундамент за изградњу црквеног јединства, подсетивши да је 2017. године на Фрајбургшком универзитету у Швајцарској вођен разговор о општем значењу хаванског сусрета; 2018. године, у Бечу, разговарано је о положају хришћана на Блиском Истоку, а 2019. године у Москви, тема је била – „Смрт и умирање у тешнолошком друштву: између биомедицине и духовности“.

Са своје стране, шеф ОВСЦ-а је нагласио да (цитат преносимо аутентично са сајта ОВСЦ-а, скупа са титулисањем папе и писања римокатоличке „цркве“ великим словом  - нап. „Борба за веру“)

„први у историји сусрет Поглавара Римокатоличке Цркве и Руске Православне Цркве, назначио је перспективу развоја билатералних односа за много година унапред. Управо због темељног значаја хаванског сусрета, одлучено је да се овај догађај сваке године обележи заједничком конференцијом на једну од актуелних тема, дотакнутих у Заједничкој декларацији, која је била потписана као резултат преговора Папе и Патријарха“.

Подсетивши на историју одржавања сличних конференција, митрополит Иларион је рекао:

 „Ове године, наш сусрет се одржава у Риму – граду у коме су похрањене мошти светих првоврховних апостола Петра и Павла (њихов чин и светитељско достојанство ОВСЦ пише малим почетним словом, а „Папа“ великим – нап. „Борба за веру“), многих других апостола, мученика и угодника Божијих, где се налазе велике хришћанске светиње, у које, сваке године, долазе хиљаде поклоника из целог света. Место одржавања конференције одредило је тему – „Свеци – знак и семе јединства“. Тема светости и светих заузима важно место у Заједничкој изјави Папе Франциска и Патријарха Кирила“.

 „Веома је значајно и то што се у Заједничког деларацији помиње обнављање хришћанства у Русији и другим земљама Источне Европе, - нагласио је даље Владика Иларион. – „У страшним годинама богоборства, хиљаде православних људи ишло је крсним путем Христовим, и у наше време они су прибројани светима у чину новомученика и исповедника Цркве Руске. Истовремено, с њима су на страдања ишли верници других Цркава, посебно Римокатоличке Цркве... (!!! - хулитељ! - нап. "Борба за веру") Сведочење мученика првих векова, 20. века и нашег времена, јесте темељ за заједничка прегнућа наших Цркава“.

Митрополит Иларион је подсетио да се од маја до јула месеца 2017. године, у животу две цркве десио догађај без преседана – пренос дела моштију Светог Николе Чудотворца из Барија у Москву и Санкт Петербург.

 „Мошти угодника Божијег, пренете су из Мира Ликијског у Бари 1087. године. У протеклих 930. година, оне никада нису напустиле базилику у којој почивају. Благодарећи споразуму постигнутом између Папе и Патријарха, постало је могуће доношење дела моштију светог Николе у Русију“, - нагласио је председник ОВСЦ-а.

Митрополит Иларион се даље осврнуо на живот и подвиге преподобног Серафима Саровског, и на добротворни рад католика Теодора Петровича Газа, кога су звали „свети доктор“.

На конференцији је такође наступио и предавач Православног Свето-Тихоновског хуманитарног универзитета свештеник Алексиј Адрејев са темом „Разумевање светости у Руској Православној Цркви“ и падре Марко Рупиник са рефератом на тему „Светост и зеједничарење“.

Други део конференције био је посвећен живим сведочанствима о савременим подвижницима благочешћа. С рефератима су иступили протојереј Кирил Каледа на тему „Свештеномученик Владимир Амбарцумов и протојереј Глеб Каледа“ и сестра Габријела Мастурдзо на тему „Блажена Марија Габријела Сагедду“.

По окончању конференције премиjерно је приказан филм митрополита Илариона „Апостол Петар“ с преводом на италијански језик.

 

Митрополит Иларион представио је „Његовој Светости“ и поклонио књигу – албум о догађајима везаним за пренос кивота с чудотворним моштима у Русију, коју је издала Фондација „Познање“ 2018. године на италијанском језику.

    

 

По материјалу са званичног сајта ОВСЦ-а и „Све Јереси“

подвлачења у тексту учинила редакција сајта „Све јереси“

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 16 фебруар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 46 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.