header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Еп. Иринеј (Добријевић): Ићи у сусрет свету Штампај Е-пошта
субота, 11 јул 2009

Владика Григорије: Економија не може без духовности

10. јул 2009. | 15:19

БЕОГРАД - Епископ захумско-херцеговачки Григорије, један од учесника Интернационалне конференција младих лидера из дијаспоре, која се под покровитељством Министарства за дијаспору оддржава у Центру "Сава", рекао је данас да будући лидери и пословни људе Србије морају имати у виду да је духовност неодвојива од економије и да нема добре економије без поштовања духовних вредности.

Говорећи на тему српске културе и идентитета у 21. веку, владика Григорије је рекао да је од велике важности у овом периоду транзиције што млади људи нису оптерећени никаквим одјецима прошлости и неким прошлим идеологијама већ што једноставно воле да буду припадници своје нације и што се залажу за заједничку будућност матице и дијаспоре.

Према речима епископа аустралијског и новозеландског Иринеја, прави је тренутак за овакво окупљање чији је главни организатор Конфернција младих из Канаде.

"Дивио сам се скупу омладине који је направљен између фестивала у Гучи и Егзита што је доказ отворености Србије према различитим вредностима и свести да свој идентитет треба тражити у сусрету са светом", рекао је владика Иринеј другог дана конференције, у чијем раду је учествовало око 600 представника српског расејања.

Вера, језик, писмо, култура и менаџери

Говорећи о идентитеу српске нације, учесници скупа су закључили да се не треба одрећи прошлости и вредности које су вековима стваране, али да са новим одушевљењем треба схватити да постоји и неки нови систем у свету са којим се треба суочити.

Према речима Бошка Обрадовића из "Српских двери", вера, језик, писмо и култура су полазна тачка, али су Србији потребни менаџери који су налик организаторима овог скупа, спремни да активирају сопствене унутрашње потенцијале и повежу све центре српског окупљања у свету.

Исток и Запад

Ђакон Ненад Илић је истакао да Србија мора чувати симболе своје нације и митове какве су створили свети Сава и свети кнез Лазар, али да исто тако мора схватити да своју веру и традицију "мора издићи изнад Истока и Запада" и окренути се суштинским вредностима.

Учесници конференције говорили су данас и на тему сиромаштва, развијања инфраструктуре здравства и о предузетништву, а младима се обратио и амбасадор Канаде у Србији Артур Морисон.

Jака Србија - једини циљ

Према речима министра за дијаспору, Срђана Срећковића, успех ове конференције је у пружању могућности Србији да уз помоћ младих снага из дијаспоре и матице надокнади изгубљено време, посебно на економском плану. "Младима је потребан нови патриотизам западног типа, који значи борбу за модерну, европску, политички утицајну и економски јаку Србију, а свима нама је потребна Србија која за своје партнере и савезнике има најутицајније земље света", поручио је Срећковић који је јуче отворио скуп младих лидера дијаспоре.

http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/drustvo/drustvo/2009_07_10/vest_140989.jsp

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 70 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.