header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Еп. Иринеј (Добријевић): Ићи у сусрет свету Штампај Е-пошта
субота, 11 јул 2009

Владика Григорије: Економија не може без духовности

10. јул 2009. | 15:19

БЕОГРАД - Епископ захумско-херцеговачки Григорије, један од учесника Интернационалне конференција младих лидера из дијаспоре, која се под покровитељством Министарства за дијаспору оддржава у Центру "Сава", рекао је данас да будући лидери и пословни људе Србије морају имати у виду да је духовност неодвојива од економије и да нема добре економије без поштовања духовних вредности.

Говорећи на тему српске културе и идентитета у 21. веку, владика Григорије је рекао да је од велике важности у овом периоду транзиције што млади људи нису оптерећени никаквим одјецима прошлости и неким прошлим идеологијама већ што једноставно воле да буду припадници своје нације и што се залажу за заједничку будућност матице и дијаспоре.

Према речима епископа аустралијског и новозеландског Иринеја, прави је тренутак за овакво окупљање чији је главни организатор Конфернција младих из Канаде.

"Дивио сам се скупу омладине који је направљен између фестивала у Гучи и Егзита што је доказ отворености Србије према различитим вредностима и свести да свој идентитет треба тражити у сусрету са светом", рекао је владика Иринеј другог дана конференције, у чијем раду је учествовало око 600 представника српског расејања.

Вера, језик, писмо, култура и менаџери

Говорећи о идентитеу српске нације, учесници скупа су закључили да се не треба одрећи прошлости и вредности које су вековима стваране, али да са новим одушевљењем треба схватити да постоји и неки нови систем у свету са којим се треба суочити.

Према речима Бошка Обрадовића из "Српских двери", вера, језик, писмо и култура су полазна тачка, али су Србији потребни менаџери који су налик организаторима овог скупа, спремни да активирају сопствене унутрашње потенцијале и повежу све центре српског окупљања у свету.

Исток и Запад

Ђакон Ненад Илић је истакао да Србија мора чувати симболе своје нације и митове какве су створили свети Сава и свети кнез Лазар, али да исто тако мора схватити да своју веру и традицију "мора издићи изнад Истока и Запада" и окренути се суштинским вредностима.

Учесници конференције говорили су данас и на тему сиромаштва, развијања инфраструктуре здравства и о предузетништву, а младима се обратио и амбасадор Канаде у Србији Артур Морисон.

Jака Србија - једини циљ

Према речима министра за дијаспору, Срђана Срећковића, успех ове конференције је у пружању могућности Србији да уз помоћ младих снага из дијаспоре и матице надокнади изгубљено време, посебно на економском плану. "Младима је потребан нови патриотизам западног типа, који значи борбу за модерну, европску, политички утицајну и економски јаку Србију, а свима нама је потребна Србија која за своје партнере и савезнике има најутицајније земље света", поручио је Срећковић који је јуче отворио скуп младих лидера дијаспоре.

http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/drustvo/drustvo/2009_07_10/vest_140989.jsp

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.