header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Грузијска Православна Црква и данас - бастион Православља Штампај Е-пошта
недеља, 05 април 2020

 ЗА ВАСКРШЊЕ ПРАЗНИКЕ СВИ ХРАМОВИ У ГРУЗИЈИ БИЋЕ ОТВОРЕНИ

У свом обраћању верницима, Поглавар Грузијске Цркве је изјавио да ће сви храмови Грузијске Патријаршије у дане Васкршњих празника остати отворени, без обзира на карантин.

          У вези са ширењем коронавируса, Католикос-Патријарх целе Грузије Илија Други у свом обраћању верницима Грузијске Цркве 1. априла изјавио је, да Грузијска Православна црква неће затварати храмове на Цвети и Васкрс.

„Сваки човек у тренутку искушења тражи избављење и утеху. Данас, када се нова инфекција шири светом и ствара опасност за живот становништва, природно је да верници полажу посебно наде на Господа и посегну за храмом. За вернике је духовна храна исто толико важна и неопходна као и телесна; стога, немогуће је затворити врата храма, и они ће бити отворени за оне који желе да пођу у цркву, како би добили Божију благодат и духовно се упрекипили“, - каже се у посланици Патријарха.  

„Узимајући у обзир тренутну ситуацију, хоћу да се обратим вама, духовна децо моја, и да вас замолим да прихватите следеће савете:

- за време разговора с људима, између осталог и храму и црквеној порти, поштујте утврђену удаљеност;

-за време Божанске Литургије (или других заједничких богослужења) нека у храму буду свештенослужитељи, појци (црквени хор), а у већим саборним храмовима – ограничен број парохијана;

-парохијанима се препоручује да буду у портама храмова, то јест на отвореном простору и тако узму учешће у молитвама;

-у мањим црквама, допушта се молитва под отвореним небом, на привремено постављеним подијумима;

-духовним лицима и свештенослужитељима биће дата додатна упутства, узимајући у обзир тренутну ситуацију“,  каже се у обраћању Поглавара Грузијске Православне Цркве које је објавила Грузијска патријаршија.

У Грузији је уведен режим општег карантина, који забрањује окупљање више од три особе на јавним местима, али у Грузијској Патријаршији није дошло до мењања праксе причешћивања верника. У посланици се наглашава да је "вршење богослужења за свештенство саставни део свештеничке дужности и од првостепене је важности за читаву нацију".

 

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Извор: http://www.inform-relig.ru/news/detail.php?ID=20452

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 06 април 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.