header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Чизмашко" православље, касарнски гламур и шаманизам - освећен главни храм војске Русије (видео) Штампај Е-пошта
среда, 17 јун 2020

 У московском предграђу Кубинка, у парку Патриот, освећен је Храм оружаних снага Руске Федерације. Ово је сада трећи по величини храм у Русији. Висина му је 95 метара, а  капацитет - шест хиљада верника. Парк Патриот, иначе, назива се и дечијом забавом министра одбране Сергеја Шојгуа.

Освећење храма личило је на фестивал историјске обнове: војници су били обучени као у 45. години. Сам храм је препун симбола. На пример, пречник главне куполе је 19,45 метара, у складу са 1945. годином, када је окончан Велики рат. Висина мале куполе је 14,18 метара, јер су 1418 дана и ноћи трајала борбена дејства. Или, површина мозаика износи 2644 квадратна метра, јер ово је број носилаца ордена славе.

Главни скандал око храма био је повезан са мозаицима који приказују самог Шојгуа, председника Путина и Јосифа Стаљина на црвеном транспаренту и натписом „Наш Крим“. Када су их новинари МБХ-медија“ приметили, у Руској Православној Цркви избио је сукоб: митрополит Иларион рекао је да Стаљина треба уклонити, а шеф стручног већа Руске Православне Цркве, протојереј Леонид Калинин, рекао је да Стаљина треба оставити. Као резултат, нема мозаика. Али слика Путина и Шојгуа нестала је након коментара председника: Једног дана захвални потомци ће ценити наше заслуге, али сада је рано за то." Такође је и натпис „Наш Крим“ префарбан и  замењен натписом „Ми смо заједно“.

Но, у храму су и даље остали комунистички сатанистички симболи срп и чекић, масонски и окултистички знаци, мозаици у славу Црвене армије, док напољу у комплексу читавог пројекта доминира велика статуа на којој ватра живота светли између женских ногу, потпуно сагласна са древним митолошким архетиповима.

Многе иновације у изградњи и уређењу храма реализоване су на предлог Шојгуа, као на пример, на главном престолу храма, на позадини ноћног неба, на надморској висини око 12 метара, приказана је ватрена статуа Христа, што је у духу будистичког концепта „духовног просветљења“. Све ове чињенице не изненађују када се зна да је вајар Даша Намдаков, главни уметник храма, по верском убеђењу будиста.

„Сијасет уметничких идеја предложио је министар Шојгу, између осталог, да у позадини ноћног неба прикаже узлазну Христову фигуру. Биће јасно видљиво са улаза у храм због усмерене расвете. На тамној мозаичној површини апсиде биће приказане звезде (пентаграми) које симболизују звезде небеског и духовног хоризонта“, открио је детаље пре изградње храма архијереј Леонид Калинин, председавајући Већа уметности за изградњу храма Оружаних снага Русије.

     

 

Приређивач: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( петак, 19 јун 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.