header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Леонид Савин: Разуларена силиконска мафија или игра без правила Штампај Е-пошта
субота, 15 август 2020

 Амерички монополисти из области информационих технологија нападају руске медије.

У ноћи између 27. и 28. јула, Google је обрисао YouTube налоге већег броја руских медијских кућа (ТВ канал Царград, историјско друштво "Двоглави орао", Друштво против побачаја "За живот!", Геополитика.ру) и налоге за електронску пошту појединаца због ... "кршења закона о извозу".

Муљаво објашњење о “извозном закону” Сједињених држава би требало разумети тако да Русија производи и “извози” напоље врсте инфромација које Велики брат од ње не очекује. Професор Валентин Катасонов карактерише Google као део моћне “паралелне државе” (“deep state”), која је развукла своје пипке свуда по Америци, а сада напада и остатак света.

Позивање на неки “извозни закон” нико није ни схватио озбиљно. У току је игра без правила. Цензура коју намећу амерички монополисти у области информационих технологија добија тотални (тоталитарни) карактер.

Оваква обесна и безумна цензура за либерално друштво, како себе назива друштво савременог Запада, је, пре свега, смрт друштвеног уговора – када држављани предају део својих права држави у замену за осигуравање њихових интереса, али поново уз помоћ државе.

 

Неке од највећих ИТ корпорација спроводе информациону агресију, за коју још увек нема одговарајућег отпора. А чини се и да је западни свет спреман да се са тим помири. Недавно је посланик француског парламента, Мејер Хабиб, на пример, изјавио, коментаришући хапшење француског писца Алана Сорела, да су “Фејсбук и Јутјуб започели чистку и Француска је дужна да их следи.”

"Чистка" је заиста почела и озбиљно се одвија.

Док  Google, Facebook и Twitter траже и уништавају налоге “дисидената”, PayPal, на пример, блокира новац корисника. Готово да је немогуће повратити свој новац након таквог одузимања. Амазон, у начелу, не дозвољава руским држављанима да користе његову платформу за продају.

Вероватно би државни регулаторни органи требало да испитају Google и друге компаније (њих су прозвали Силиконска мафија) на којим серверима и где чувају податке корисника. Из перспективе безбедносних интереса било које државе, неопходно је анализирати  Google мапе, имајући у виду да ова корпорација ради за интересе Пентагона, и развија пројекте складиштења у облацима или пројекте везане за вештачку интелигенцију.

Валентин Катасонов указује да Силиконска мафија укопала на позицији власника Америке, а политичке разлике пред изборе томе не сметају (на пример, власник Амазона и Њујорк Тајмса, Џеф Безос, критикује Доналда Трампа). Међутим, овде се ради о нечему другом – о темељној симбиози америчке државе и Силиконске мафије. Чињеница је много.

Национална алијанса за кибер безбедност блиско сарађује са компанијама Google, Facebook, Dropbox и Microsoft. Фирма Palantir је основана 2004. године, као један од пројеката оснивача компаније  PayPal, Питера Тила, а њен први спољни финансијер је била предузетничка фирма агенције ЦИА, In-Q-Tel. На списку клијената фирме Palantir су Стејт департмент, ЦИА,ФБИ, војска, маринци, ваздушне снаге, полицијске управе Њујорка и Лос Анђелеса и велики број финансијских институција.

Директор ДАРПА (Управа напредних истраживачких пројеката Министарства одбране Сједињених држава), Регина Данкан је прешла да ради у компанији Google. Један од оснивача компаније Google, Ерик Шмит је технички саветник компаније Alphabet и члан је савета директора, док је истовремено и председавајући Савета за иновације Пентагона. И, тако даље.

Власници новца и амерички естаблишмент сада све светске проблеме посматрају из једног јединог угла: ко ће остати у Белој кући након избора 3. новембра, 2020.

И као да се потврђује симбиоза америчке државе и Силиконске мафије, у чијој су позадини гусарске манипулације са налозима на друштвеним мрежама, покушаји уништавања било каквог алтернативног светоназора. Стејт департмент је 4. августа објавио посебан извештај "Темељи руског екосистема дезинформације и пропаганде" (77 страна). Следећег дана, на брифингу Стејт департмента, ова компилација је проглашена "првим свеобухватним документом о руским дезинформацијским кампањама". Испало је да "Русија жели поткопати демократске институције и демократске норме", и штавише, "шири страх и конфузију".

А, у ствари, они се стварно плаше ако неко гледа на свет и проблеме савременог човека другачије од њих!

Ако се разуларена Силиконска мафија посматра из перспективе обичног корисника Интернета – било у Русији, Европи или Азији – тај се корисник налази у тешкој ситуацији. Присиљен је да своје податке (ауторска дела, лична писма, чуване датотеке) повери ко зна коме. И, једног дана, његова интелектуална својина може нестати и рећи ће му да је ... прекршио "америчке законе о извозу"! Какав "суверени Интернет" овде!

Зато се морамо захвалити састављачима извештаја Стејт департмента о "руској дезинформацији". Суочили су нас са озбиљним проблемом који захтева хитно решење.

 

Извор: "Геополика.ру"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 16 август 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.