header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Кад јеретици и отпадници „рашчињавају“ и "изопштавају" правоверне
Кад јеретици и отпадници „рашчињавају“ и "изопштавају" правоверне Штампај Е-пошта
понедељак, 14 септембар 2020

 Суд екатеринбургшке епархије одлучио од Цркве схимонаха Сергија

          Екатеринбург. 10. септембар. „Интерфакс“ – Суд екатеринбургшке епархије у четвртак је донео одлуку да упути представку о изопштавању из Цркве схимонаха Сергија (Романова), који је претходно рашчињен, рекао је новинарима председник суда протојереј Николај Малета.

„Данас је одлучено да се надлежном епископу упути представка о изопштавању из Цркве“, - рекао је он.

Свештеник је истакао да је схимонаху Сергију давана шанса да промени ситуацију.

Данас смо се окупили по трећи пут, није било потребе за судом, било је наде и постојала је жеља да схимонах Сергије дође, објасни или промени свој став, покаје се за своје поступке. Али оно што је раније рекао, својим поступцима и речима погоршао је тужни положај као црквени човек“, рекао је председник суда.

Са своје стране, руководилац епархијског одељења за односе Цркве са друштвом и медијима протојереј Максим Мањало, приметио је да Романов има право на апелацију. Међутим, за ово он мора лично да пристувује заседањима, додао је свештеник.

Како је Интерфаксу“ рекла шеф прес-службе екатеринбуршке епархије Ангела Тамбова, одлуку црквеног суда, митрополит Екатеринбуршки и верхотурски Кирил, према правилима, може потврдити најраније 15 радних дана након што је донета.

Затим се случај прослеђује у Патријаршију и очекује се одлука Свјатјејшег патријарха“, додала је она.

Схимонах је позван на суд 7. септембра, ради оптужбе за кршење 28. канона Светих Апостола, јер је и даље вршио службе, будући рашчињен. Ипак, Сергиј се није појавио на суду, па је поновно саслушање у његовом случају заказано за 9. септембар. Поново није дошао на суд, а рочиште је одложено за 10. септембар. На дан суђења, Сергије је рекао да му „стална малаксалост и бол у срцу изазвани вестима о скрнављењу Тајне Евхаристије санитарним инструкцијама“, не дозвољавају да лично присуствује заседањима (на многаја љета, оче Сергије! – нап. „Борба за веру“)

Раније је циркулисао видео снимак са иступањем оца Сергија, где је пандемију коронавируса назвао митом и позвао на непотчињавање црквеном руководству и властима. Између осталог, он је проклео оне који током пандемије затварају храмове и упозорио на стварање „сатаниног електронског логора“ (потписујемо од „а до ш“ – нап. „Борба за веру“).

Епархијски суд је 3. јула прогласио оца Сергија кривим за кршење монашких завета и свештеничких заклетви и лишио га чина. На два од три заседања по том питању, он се није јављао. Патријарх је 24. јула одобрио одлуку епархијског суда да се Романов рашчини.

 

Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 15 септембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.