header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Светогорски старац Гаврило Карејски благословио оца Сергија Романова и разобличио јеретике (аудио)
Светогорски старац Гаврило Карејски благословио оца Сергија Романова и разобличио јеретике (аудио) Штампај Е-пошта
уторак, 15 септембар 2020

 ЈЕРЕТИЦИ СУ НЕПРИЈАТЕЉИ ГОСПОДЊИ

Транскрипт аудио обраћања старца Гаврила старцу Сергију (транскрипт и превод са руског „Борба за веру“):

Многопоштовани старче Сергиј, света игуманијо, свети монаси и монахиње,

Од све душе желим да благослов Божији буде са вама и са свим вашим вољенима, и са целим руским народом, и са целим светом, у читавом вашем животу и у читавој вечности. Иштем да Господ запише ваша имена у вечне књиге живота, да би вас се сећао у Царству своме, да бисте били са Авраамом, Исаком и Јаковом.

А при Другом Доласку, да вас Господ постави са своје десне стране, како би сваки од вас чуо љубљени глас Господњи: „Добри и верни слуго, уђи у радост Господара својега“.

Нека би вам Господ дао своју благодат, да бисте заштитили православну веру. Свети Григорије Палама говори: „Постоје три врсте безбожника. Прва врста – то су атеисти, који говоре да Бога нема. Други врста – то су јеретици. И трећа врста је – када је вера у опасности, а ја се не супростављам“.

Један Светитељ је рекао да ако је вера у опасности, а ја ћутим и не пружам отпор, онда је то једнако одрицању од Христа.

Свети Пајсије каже: „Молитва је молитва, али речи су речи“. То јест, не треба се ослањати само на молитву, већ се мора и говорити. Свети Златоусти је рекао: „Како да не оде у ад тај који види да се многи моле са јеретицима, служе са јеретицима, а он се претвара да ништа не види и да ништа не чује“.

Свети Теодор Студит каже: „Заповест Господња је да не ћутимо када је вера у опасности“. А такође, Теодор Студит је рекао да је задатак монаха да не трпи ни најмању промену у Јеванђељу. Апостол Павле каже да они који греше јавно, јавно морају бити осуђени.

Јеретици – то су непријатељи Господа и Мајке Божије, са њима се не сме молити, нити са њима саслуживати - то је забрањено правилима наше Цркве.  Четрдесет и пето апостолско правило каже: „Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи; ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне.

Желим да вам Господ да силу да разобличавате и објављујете сва безакоња. Молићу се за вас, а просим, такође, ваше молитве.

 

     

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 16 септембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.